Предколедно финансовия министър Владислав Горанов обеща, че 2020-а ще е

...
Предколедно финансовия министър Владислав Горанов обеща, че 2020-а ще е
Коментари Харесай

В Банковия съюз българските кредитни институции ги чакат надзорни такси

Предколедно финансовия министър Владислав Горанов даде обещание, че 2020-а ще е година на ERM II. С други думи той удостовери направената по-рано прогноза, че през април 2020-а страната ни ще бъде призната по едно и също време в Банковия съюз и в двегодишния валутен механизъм за въвеждане на еврото (ERM II). Оставяме встрани обстоятелството, че това към този момент е третото отсрочване на датата за по този начин предстоящото и знаменателно събитие. Стискаме палци въпросният ERM да не показа печалната орис на Шенген.

Обещанието на Горанов обаче е мотив да напомним един малко прочут подробност, обвързван с неговото осъществяване. А точно, че влизането в Банковия съюз ще обвърже българските кредитни институции с заплащането на надзорни такси на ЕЦБ. И те ще са годни освен за тези няколко банки, които като основни за нашия пазар ще са под директния контрол на централната банка, а за всички кредитни институции у нас. Хубавото е, че доскоро повече от седмица ЕЦБ промени разпоредбите за събиране на надзорни такси. Както написа в известието, оповестено на страницата на Европейския контрол:

" Измененията засягат основно самостоятелните такси, които ЕЦБ начислява на банките под неин контрол, и времето на събирането им. Считано от интервала на таксуване 2020 година ЕЦБ ще понижи минималната такса за по-малките по-малко значими институции. Изискването, на което те би трябвало да дават отговор, е общият размер на активите им да бъде под 1 милиарда евро. От тази смяна ще се възползват към две трети от по-малко значимите институции. Друга смяна е прекосяването към фактуриране след приключването на интервала на таксуване, което значи, че таксите на банките към този момент ще бъдат начислявани въз основа на действителните, а не на прогнозните разноски на надзорния орган. Освен това при изчисляването на таксите ЕЦБ ще употребява към този момент налични надзорни данни, премахвайки нуждата от обособен развой на събиране на данни за множеството банки ".

Само ще напомним, че първите 10 по величина банки у нас са с активи над 1 милиард евро, тъй че това понижение няма да ги " огрее ", в случай че се стигне до там, че да влезем в Банковия съюз. И не би трябвало да се не помни, че всеки един спомагателен разход за банките, а те сега не заплащат надзорни такси, по един или различен метод се отразява в крайните цени на услугите, които те оферират на жителите и компаниите.

Разбира се, това не би трябвало да охлажда олимпийския оптимизъм, с който ръководещите спринтират към Банковия съюз и ERM II, само че е добре тези елементи да се имат поради. Защото в противоположен случай от спринтьори можем да се превърнем в хърделисти. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР