Предизвикващият разкол въпрос на миграцията ще бъде начело в дневния

...
Предизвикващият разкол въпрос на миграцията ще бъде начело в дневния
Коментари Харесай

Приоритетите на Австрия за нейното европредседателство

Предизвикващият ерес въпрос на миграцията ще бъде отпред в дневния ред, откакто дясното австрийско държавно управление поема ротационното председателство на Европейския съюз в неделя.

" Европа, която пази ", е девизът, който Виена е избрал за третия си интервал на водещата позиция, на която на ротационен принцип на всеки шест месеца застават разнообразни страни от Европейски Съюз.

Председателството дава опция на Австрия да води срещите и да слага дневен ред, до момента в който блокът се бори с продължаващия приток на мигранти, ръководството на външните си граници и други въпроси като Брекзит.

Освен миграцията, която оглавява листата с цели на Австрия още преди срещата на върха на Европейски Съюз за бежанците тази седмица, държавното управление на канцлер Себастиан Курц ще би трябвало да следи договарянията за бюджета на Европейски Съюз и да реализира прогрес по въпроса за разширението на блока със страните от Западните Балкани.

Постигането на осезаеми резултати обаче се чака да бъде мъчно, частично заради началото на акцията за европейски избори през май 2019 година, както и заради не бележещи прогрес договаряния по Брекзит с Англия преди отдръпването на Лондон от блока в края на март 2019 година

Миграция

Европа изпадна в политическа рецесия през последните седмици, откакто и Италия, и Малта отхвърлиха да разрешат на избавителен транспортен съд със стотици мигранти на борда да дебаркира в техни пристанища. В последна сметка Испания предложи вид със свое пристанище.

Правителството на Курц, което е коалиция с крайнодясната Партия на свободата, е с твърда позиция по въпроса за миграцията, призовавайки към по-рестриктивна политика по въпроса от страна на Европейски Съюз, в това число усилване на отбраната на външните граници на съюза.

Напрежение сред страните членки на Европейски Съюз провокират също и мненията за промяна на така наречен Дъблински правила за предоставяне на леговище, съгласно които мигрантите са ангажимент за първата европейска страна, в която дойдат.

Малко евентуално е Австрия да успее да откри излаз от тази нерешена обстановка, доколкото Виена поддържа позицията на страните от Вишеградската четворка, които отхвърлят предлагането на Брюксел за разпределение на бежанците сред страните от Европейски Съюз по време на рецесия.

Бюджет на Европейски Съюз

Друго огромно предизвикателство пред Виена е напредъкът в договарянията за дълготрайния бюджет на Европейски Съюз за интервала от 2021 до 2027 година

курц тази седмица повтори, че е " допустимо " постигането на съглашение преди изборите за Европейски парламент следващата година.

Преговорите обаче се усложняват от препоръчаните съкращения в Общата селскостопанска политика (ОСП), най-голямата сфера на разноски на Европейски Съюз, на която в огромна степен разчитат огромните аграрни производители Франция и Испания.

Също по този начин за първи път този европейски бюджет ще финансира военни мощности и инфраструктура, която да бъде употребена от армиите, т.е. дава финансови средства за обща отбранителна политика на Европейски Съюз.

Политика на разширение на Европейски Съюз

Поради централната си позиция в Европа и своята история Австрия желае по-голяма интеграция на нейните съседи от Западните Балкани в съюза.

„ Този район е част от Европа във връзка с икономическата политика и сигурността и е потвърден благонадежден сътрудник по време на миграционната рецесия “, е позицията на Виена, в която се акцентира на „ стабилността “.

Във вторник Европейски Съюз се съгласи да отвори договаряния за присъединение към блока на Албания и Македония, които да стартират през юни следващата година, поставяйки за реализирането на това избрани условия, които двете страни би трябвало да изпълнят.

Австрия би предпочела това да стане през нейното председателство.

Виена има желание да подаде ръка на страни като Черна гора и Сърбия в тяхното напредване към пълноправно участие в блока./АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР