Предизвикващ противоречия тръбопровод, разделение на източна и западна част, засилване

...
Предизвикващ противоречия тръбопровод, разделение на източна и западна част, засилване
Коментари Харесай

Начело на крехък кабинет на малцинството, Трюдо се изправя пред много предизвикателства

Предизвикващ несъгласия водопровод, разделяне на източна и западна част, усилване на придвижването за самостоятелност на Квебек: без безусловно болшинство, новото държавно управление на Джъстин Трюдо ще би трябвало да преодолее доста провокации, с цел да се задържи на власт.

Спорове към водопровод

Национализирането на нефтопровода Транс Маунтин, платен от държавното управление на либералите за 4,5 милиарда $, отблъсна част от лявото крило на електората на Трюдо. Тези гласоподаватели видяха в дейностите на държавното управление несъгласие с упоритостите за отбрана на околната среда на избрания отново в понеделник вечер министър председател.

Ръководейки държавно управление на малцинството, на Трюдо ще му се наложи да си откри съдружници, само че планът, който планува транспорт на нефт от богатите на петролни находища пясъци на Алберта към крайбрежията на Британска Колумбия, бе съществено неодобрен от Джагмийт Сингх, водач на Новата демократическа партия (която е с лява политическа ориентация). Партията, която има 24 депутати, слага отхвърли от плана като изискване за съставяне на съюзи.

" По въпроса с нефтопровода Транс Маунтин е допустимо двете страни да би трябвало да създадат взаимни отстъпки ", твърди пред Франс прес Даниел Белан, професор по политически науки в университета " Макгил ".

За държавното управление на Трюдо главното предизвикателство ще бъде " постигането на съглашение с Новата демократическа партия, без да се отива прекомерно наляво " и да се рискува повреждане на центристкия имидж на Либералната партия.

Според Белан, " в случай че партията е толкоз постоянно на власт в Канада, изключително след Втората международна война, то е тъй като е много прагматична и гъвкава. Ако завие прекомерно наляво, това може да й навреди, най-много в Онтарио ", провинцията с най-вече представители в канадския парламент.

Една разграничена страна

В понеделник вечерта стана ясно, че в Алберта и Саскачеван (където поддръжката за консерваторите е силна) не е определен нито един претендент на либералите. Джъстин Трюдо е много неизвестен в тези две провинции, чиито министър председатели демонстрират открита неприязън към него.

" Ще е мъчно да има държавно управление без никакви представители от Алберта ", която е четвъртата най-голяма канадска провинция и невралгичен център на канадската петролна промишленост, твърди Белан.

" Либералите ще работят с Новата демократическа партия, което значи, че ще завият наляво. А това не са положителни вести за жителите на Алберта и Саскачеван, които към този момент са недоволни от налога върху въглеродните излъчвания ", натрапен от държавното управление на Трюдо, прецизира специалистът.

Евентуалният отвод от плана Транс Маунтин в името на съюза с депутатите от Новата демократическа партия " би провокирал голяма стихия в тези две провинции " и, съгласно Белан, би засилил районното напрежение, само че настоящето състояние прави всевъзможен съюз с тази партия сложен.

Засилването на придвижването за самостоятелност в Квебек

Квебекският блок, който поддържа независимостта на Квебек и е управителен от Ив-Франсоа Бланше, бе една от изненадите на парламентарните избори: той утрои броя на депутатите си и с 32 депутатски места се трансформира в третата партия в Камарата на общините.

Основният източник на търкания сред Трюдо и Блока: провокиралият много несъгласия закон за светския принцип, признат неотдавна от националистическото държавно управление на Квебек и забраняващ носенето на религиозни знаци от някои чиновници, заемащи значими позиции. Трюдо, който е разгорещен бранител на мултикултурализма, даде да се разбере, че може да оспори закона пред правораздаването, което ще даде мотив за спор с депутатите от Блока. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР