Предизвиква се от напреднала катаракта или травмаВ ИСУЛ върнаха зрението

...
Предизвиква се от напреднала катаракта или травмаВ ИСУЛ върнаха зрението
Коментари Харесай

Доц. д-р Борислав Кючуков: Факолитичната глаукома е съпроводена с непоносима болка

Предизвиква се от напреднала катаракта или контузия
В ИСУЛ върнаха зрението на 82-годишна жена

Жена на 82 години, бежанка от Украйна, още веднъж ще вижда след сложна интервенция, осъществена от началника на Клиниката по очни заболявания в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ доцент доктор Борислав Кючуков. Жената потърсила помощ в незабавния очен кабинет на столичната болница с недоволства от остра болежка и мощно понижено зрение в дясното око.

„ Когато пристигна при нас, на процедура беше съвсем сляпа с това око – виждаше единствено светлина от четири направления, не можеше да преброи даже пръстите на ръката си “, споделя доцент доктор Кючуков. Диагнозата, която й сложили, била факолитична глаукома. При това заболяване напредналата катаракта (перде, помътняване на човешката естествена леща) води до инфектиране на окото и пристъпно нарастване на вътреочното налягане, съпроводено с непоносима болежка. Наложило се да бъде оперирана катарактата на дясното око и при опция да се вгради изкуствена вътреочна леща. Тъй като здравното произведение не се покрива от НЗОК, доцент Кючуков се договорил с компанията вносител имплантът и нужните консумативи да бъдат отпуснати гратис, тъй като дамата не разполага с никакви средства.

„ Очаквам да успеем да възстановим в забележителна степен зрението на дамата, която се усеща добре. Всичко зависи от положението на зрителния нерв “, споделя офталмологът.

Факолитичната глаукома е второстепенен вид глаукома, която се развива в резултат на презряла катаракта. Среща се най-често с придвижване на възрастта, само че има регистрирани пациенти на 35-40 години. При нея мястото на оттичане на вътреочната течност се запушва от белтъци, произхождащи от лещата. Това може да се случи и при контузия или интервенция на лещата. Тежките случаи може да изискват хирургично премахване на лещата, както се е наложило при бежанката от Украйна.

Симптомите на факолитичната глаукома може да останат скрити първоначално, само че откриването им е значимо за навременното и съответно лекуване. Те наподобяват тези при остра закритоъгълна глаукома и са: последователно утежняване на зрението – първо на едното око, след това и на другото, което може да продължи с месеци или години; неочаквана поява на болежка в очите, зачервяване, подуване; доста повишение на вътреочното налягане; оток на роговицата, който се познава по появяването на „ цветни кръгове “ към светлинен източник.

Глаукомата във всичките си разновидности е едно от най-сериозните болести в офталмологията, защото провалите, които нанася на зрителния нерв, са необратими и може да се стигне до цялостна слепота. Според най-новото схващане за заболяването освен високото вътреочно налягане е отговорно за развиването й, тъй като тя се открива и при хора, при които налягането е обикновено. Това кара учените да считат, че глаукомата е заболяване на самия зрителен нерв. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР