Предизвикателство пред електронното управление в България е как гражданите да

...
Предизвикателство пред електронното управление в България е как гражданите да
Коментари Харесай

Равен достъп до услуги и образование срещу цифровото разделение

Предизвикателство пред електронното ръководство в България е по какъв начин жителите да бъдат стимулирани да изискват и да употребяват електронни услуги

„ Не бива да позволяваме цифрово разделяне сред българските жители ”, съобщи ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) – Атанас Темелков

Равният достъп до цифрово обучение и услуги ще предотврати цифрово разделяне сред българските жители – към това мнение се сплотиха участниците в Глобалния конгрес на дамите водачи в бизнеса, който се организира в НДК под надпис „ Да вдъхновим цифровите водачи на бъдещето ”.

„ Не бива да позволяваме цифрово разделяне сред българските жители. Това изисква еднакъв достъп до обучение във връзка с цифровите технологии и еднакъв достъп до цифрови услуги ”, съобщи ръководителят на Държавната организация „ Електронно ръководство ” (ДАЕУ) Атанас Темелков.

Над 60 на 100 от управителните фрагменти, както и повече от 60% от общия брой на чиновниците на ДАЕУ са дами. 92 на 100 от тях са с висше обучение. „ Ако тази наклонност се резервира, Държавната организация „ Електронно ръководство ” ще се трансформира в една от водещите по у нас във връзка с дамите, заети в региона на цифровите технологии ”, добави Атанас Темелков.

Според него, едно от най-големите провокации пред електронното ръководство в България е по какъв начин жителите да бъдат стимулирани да изискват и да употребяват електронни услуги, в това число електронно банкиране и онлайн извършване на покупки. Към момента голямото болшинство от българските жители – над 80 на 100 – употребяват интернет за други цели.

След като през 2017 година държавното управление отстрани 12 най-масово изисквани удостоверения, през тази година още толкоз удостоверителни документи, издавани на книжен притежател, ще спрат да бъдат изисквани от жителите и от бизнеса, разгласи Атанас Темелков, като показа съществени акценти в политиката за е-управление у нас.
още по тематиката
Съвместно с институции сътрудници, Държавната организация за електронно ръководство работи и по редица начинания за повишение на цифровите умения на младежите и в региона на кибер сигурността и кибер хигиената, добави Атанас Темелков.

Форумът в НДК бе част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и се организира под патронажа на европейския комисар за цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР