Предизвикателство е да бъдат убедени страните - членки да отделят

...
Предизвикателство е да бъдат убедени страните - членки да отделят
Коментари Харесай

Илиана Иванова: Да инвестираме в технологии, които произвеждат и остават в Европа

Предизвикателство е да бъдат уверени страните - членки да отделят 3% от Брутният вътрешен продукт за нововъведения, сподели в изявление за БНР еврокомисарят по нововъведенията, проучванията, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, която встъпи публично в служба през вчерашния ден.


" Аз съм последовател на доброволните способи и тласъци. Държавите би трябвало да схванат значимостта от финансиране на науката и нововъведенията – да влагаме в технологии, които създават и остават в Европа. Имаме и други принадлежности, като Европейския учебен срок и Механизма за възобновяване и резистентност, посредством които също може да насърчаваме провеждането на съответните промени и осъществяване на верните вложения ".

България е част от така наречен " зараждащи иноватори ", уточни Иванова.

" В тази група сме дружно с останалите страни от Централна и Източна Европа. Първо бих изтъкнала нуждата от съответно финансиране – да се усили този %, който при нас е малко под 1%, а задачата е да бъде 3%. Има и структурни недостатъци в съответните национални детайли на нововъведения и просвета. Важни са връзките сред бизнес, обучение и нововъведения. Това е така наречен " триъгълник на знанието ".

Може да търсим и нови способи да дадем бърз и равнопоставен достъп до информацията на нашите проучвателен центрове, университети и учени, уточни еврокомисарят.

" Важно е задържането и привличането на квалифицирани фрагменти, както и вложенията в обучение и научни проучвания ".

Иванова изрази благодарност към своята предшественичка - Мария Габриел, за всичко, което е свършила в поверения й сектор.

" Тя съумя да отбрани това значимо и стратегическо портфолио и то да остане цяло, като бъдат употребявани по оптимално добър метод потребните взаимоотношения на всички обособени елементи на този сектор. Много значими начинания бяха стартирани по време на нейния мандат. Едно от значителните неща, които ми се желае да продължа в региона на европейското изследователско пространство, е издигането ролята на кариерите на научните откриватели, изключително пилотния план за младите учени. Да имаме минимални стандарти, които ще подсигуряват заслужено заплащане и благоприятни условия за израстване в кариерата. Младите учени са бъдещето на проучванията и нововъведенията ".

Друга значима тематика са ограниченията за разширение, уточни Илиана Иванова.

" По нея беше реализиран значителен прогрес – от 13% успеваемост в този момент приказваме за над 20% в стратегия " Хоризонт Европа ". Можем да ги доразвием, да мислим за нови благоприятни условия, да включваме учени, откриватели, организации от разрастващите се стопански системи в Централна и Източна Европа към тези, които са по-силни и напреднали ".

Една прелестна самодейност, която Мария Габриел стартира, е " Културата движи Европа ", изясни още Иванова.

" Възможностите актьори самостоятелно да употребяват финансиране от Европейски Съюз, да посещават други страни и да демонстрират своето изкуство. Това е прелестен пилотен план, който може да надградим и разтеглим ".

В региона на образованието имаме доста работа по довеждане докрай на европейското просветително пространство, означи Илиана Иванова.

" Над 20% от учениците към момента изостават в съществени умения, като четене, писане, математика, логическо мислене. Важна е и ролята на учителската специалност и издигането на престижа на учителя, като главен дирек при възстановяване качеството на обучение ".

През тази година ще се сътвори експертна група на високо ниво, която ще сложи началото на разбора за посоката, в която би трябвало да върви идната рамкова стратегия, изясни Иванова.

Съвместната европейска просветителна степен е спомагателен документ към квалификациите, които студентите получават при довеждане докрай на взаимни стратегии, обясни еврокомисарят.

" Те дават опция и на студентите, и на откривателите да се възползват от съдействието в региона на висшето обучение. Това даване на взаимни дипломи към момента е фрагментирано и възпрепятствано от разнообразни национални законодателства. Един подобен взаимен европейски документ би донесъл изгоди на всички равнища. Тази взаимна европейска степен е на безусловно непринуден принцип ".

Илиана Иванова ще посети България в края на месеца. Предвидени са срещи с всички публични институции.

" Ще се опитаме да създадем срещи и с учебни заведения ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР