Предизвикателствата в сферата на сигурността в региона обсъди държавният глава

...
Предизвикателствата в сферата на сигурността в региона обсъди държавният глава
Коментари Харесай

Радев обсъди сигурността в региона с постоянния представител на САЩ в НАТО Джулиан Смит

Предизвикателствата в областта на сигурността в района разиска президентът Румен Радев с непрекъснатия представител на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит по време на среща през днешния ден в президентската институция. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Усложнената среда на сигурност в резултат на войната на Русия против Украйна и военните дейности сред „ Хамас “ и Израел, военната рецесия в Южен Кавказ, както и ескалацията на напрежение в Западните Балкани, бяха във фокуса на диалога. В срещата взе участие и посланикът на Съединени американски щати в България Кенет Мертен.

Държавният глава акцентира ролята на икономическата, транспортната и енергийната съгласуваност в нашия район, като основен фактор за подсилване на стабилността и сигурността и справяне с последствията от нарушените вериги на доставки в резултат на военните рецесии. Обсъдено беше и стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати в областта на защитата, сигурността, индустриалното съдействие и прехвърлянето на технологии, в това число в процеса на рационализация на българските въоръжени сили, показаха още от президентската институция.

Утре посланикът на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит ще разиска с участниците в интернационалната конференция „ Спечелване на мира в Украйна “, проведена от Софийския конгрес за сигурност, какъв е отговорът на НАТО на войната в Украйна, а заместник-началникът на кабинета на президента на Украйна Игор Жовква ще се включи посредством видеоконферентна връзка по тематиката за украинската формула за мир.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР