Предизвикателствата пред строителния сектор и местната власт в условията на

...
Предизвикателствата пред строителния сектор и местната власт в условията на
Коментари Харесай

Портних пред Камарата на строителите: Без оперативни програми Варна няма европейско финансиране

Предизвикателствата пред строителния бранш и локалната власт в изискванията на икономическа рецесия и политическа неустойчивост разискаха на обичайна годишна работна среща кметът на Варна Иван Портних и регионалното посланичество на Камарата на строителите в България. Събитието се провежда със съдействието на в. „ Строител “. В полемиката участваха инж. Пенко Стоянов - ръководител на Оперативна програма на КСБ-Варна, инж. Илиян Терзиев, зам.-председателят, инж. Любомир Качамаков - изпълнителният шеф в камарата, представители на строителни компании във Варна.

В изискванията на усложнена икономическа конюнктура и възходящи цени и тази година общината ще се оправя със лични сили, без поддръжка от страната и без опция за кандидатстване по оперативни стратегии, сподели по време на срещата кметът Иван Портних. Той уточни, че сега няма нов народен бюджет, по тази причина общината би трябвало да работи с планове, направени въз основата на бюджет 2022, който обаче бе сакат, защото част от него бе блокиран в съда за една година от някогашния регионален шеф от Промяната Благомир Коцев.

В продължение на две години държавните управления, управлявали страната, не съумяха да отворят значими оперативни стратегии от новия програмен интервал, което лиши Варна от опцията да притегля европейско финансиране. Това също се отразява върху опциите за осъществяване на инфраструктурните планове, изясни кметът.

По време на диалозите бяха дискутирани разнообразни тематики, свързани с програмата за саниране на жилищни здания, индексацията на цените в строителството и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР