Предизвикателствата пред селекционната дейност и развъждането на различните породи млечни

...
Предизвикателствата пред селекционната дейност и развъждането на различните породи млечни
Коментари Харесай

Предизвикателствата пред съвременното козевъдство обсъжда българо-румънската земеделска комисия

Предизвикателствата пред селекционната активност и развъждането на другите породи млечни кози ще бъдат разисквани на идното съвещание на Съвместната българо-румънска работна земеделска група. То ще се организира този петък /28.04.2023 г./ от 10.30 часа в базата на Асоциацията за отглеждане на млечни породи кози /АРМПК/ в село Тръстеник, намираща се ул. „ Патриарх Евтимий “ 9. Срещата ще бъде водена от регионалния шеф Анатоли Станев.

 Животновъдите в страната демонстрират все по-голям интерес към развъждането най-много на българска бяла млечна коза, тъй като тази порода дава 3 – 4 пъти повече мляко спрямо елементарните домашни кози. За съпоставяне естествената лактация от една млечна коза е към 600 – 700 литра, а при безпородните, които всекидневно се отглеждат по селата, е сред 150 и 300 литра на година. Към Асоциацията действа един от най-модерните центрове освен в страната, само че и в Европа за рандеман и предпазване на материал за осеменяване, ембиорология и ембриотрансфер. Дейностите по изкуствено осеменяване на млечни кози се правят от 2021-а, като през предходната година броят на изкуствено осеменените кози е няколко пъти повече по отношение на миналата и е надхвърлил 4500.

Заседанието се провежда взаимно от Областна администрация – Русе, Асоциация „ Еврорегион Данубиус “, Община Иванова и АРМПК.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР