Предизвикателствата, които връхлетяха Европа през последните години, ни дадоха ценен

...
Предизвикателствата, които връхлетяха Европа през последните години, ни дадоха ценен
Коментари Харесай

Емил Радев: Предизвикателствата ни дадоха урок да сме по-единни и устойчиви при кризи

Предизвикателствата, които връхлетяха Европа през последните години, ни дадоха скъп урок, че би трябвало да действаме дружно, вместо да се спасяваме поединично. Показаха ни какъв брой е значимо да реагираме изпреварващо, още по-координирано и дейно, с цел да сме устойчиви при рецесии.

Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев разяснява на конференция във Варна отиващия си мандат на Европейския парламент и компликациите, пред които се изправиха страните членки на Европейски Съюз.

Евродепутатът показа пред медиите доклад за активността си през мандат 2019-2024 година и осведоми, че ще го разгласява и в електронен вид.

„ С българските сътрудници от показаните в Екологичен потенциал политически сили постоянно сме успявали да преодолеем партийните си разлики, с цел да пазиме нашите национални дела “, посочи Радев.
Той даде за образец единните старания за приемането ни в Шенген, за окончателното преустановяване на Механизма за съдействие и инспекция, станал знак на двойните стандарти, и даже за включването на дългогодишната концепция за създаване на плавателен канал сред Русе и Варна измежду предпочитаните планове в обсега на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).

Той регистрира пред публицистите акценти от работата си по 13 отчета и 14 мнения като докладчик от страна на Екологичен потенциал и ЕНП, 6 оферти за резолюции, 35 парламентарни въпроса към Европейска комисия и Съвета, стотици речи и изявления в пленарната зала и в парламентарните комисии.

Той посочи, че пакетът за битка с изпирането на пари, който следва идната седмица да се гласоподава дефинитивно на пленарна сесия, бе измежду цели на Европейски Съюз през мандата.

Евродепутатът подсети, че по отношение на бъдещата организация след решение на Съда на Европейски Съюз Европейският парламент за първи път взе участие при избора на седалище на равни начала със Съвета. Германският град Франкфурт бе определен за хазаин на AMLA всред кандидатурите на 9 страни.

„ Уви, България не бе измежду тях – даже „ не си пуснахме фиша “, макар че сме единствената страна членка, в която няма седалище на европейска организация “, добави Радев.

Той заключи пред медиите законодателния прогрес, реализиран в Екологичен потенциал във връзка с дигитализацията на правосъдните системи – тематика, по която интензивно работи, допринасяйки за редуциране на периодите на правосъдното произвеждане и понижаване на разноските по делата.

„ Пандемията ни принуди да реорганизираме работата си. Тя доста форсира цифровия преход и през днешния ден измежду знаковите решения през мандата можем да отчетем и първия в света законодателен акт за изкуствения разсъдък, който проправя път за световен и учреден на риска метод към етичен, безвреден и благонадежден изкуствен интелект “, сподели Емил Радев.
Той сложи фокус и върху законодателните ограничения за облекчение на бюрократичните процедури за жителите и бизнеса. По думите му с въвеждането на повече цифрови принадлежности в дружественото право да вземем за пример се отстраняват формалности, които съгласно прогнозите на Еврокомисията ще икономисват на фирмите в Европейски Съюз 437 млн. евро годишно.

Сред персоналните си дела евродепутатът, който е и дипломат на библиотеките в Екологичен потенциал, регистрира уговорката си към начинания, насърчаващи интереса на младежите към процесите в Европейски Съюз. Специално внимание обърна и на изложбата „ Провадия-Солницата – най-древният солодобивен и градски център в Европа (5600–4350 година прочие Хр.) “, която провежда в Екологичен потенциал, продължавайки напъните си от предходния мандат за разпространение на богатото културно-историческо завещание на България.

По мотив идните на 9 юни евроизбори Емил Радев съобщи, че пълноправното участие в Шенген и еврозоната остава измежду огромните цели на страната ни.

„ Със сигурност настояща ще бъде и тематиката за миграцията, по която много се спекулира. Отдавна беше ясно, че Дъблинският правилник не работи добре, само че до края на този мандат ще гласуваме новия пакт за миграцията, който дава опция за по-силен и ефикасен надзор на външните граници на Европейски Съюз, за по-адекватни дейности при рецесии и по-бързо връщане на икономическите мигранти към страните, от които идват “, осведоми евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.
„ Евроизборите у нас са с обичайно ниска изборна интензивност, само че в множеството страни членки се надига вълна от крайнодесен екстремизъм и популизъм, която може да бъде извънредно рискова “, предизвести той, като добави, че не чака внезапен завой в политиката на Екологичен потенциал след вота, защото съгласно прогнозите ЕНП ще увеличи резултата си и проевропейските сили още веднъж ще имат болшинство.
Емил Радев изрази вяра идващото българско държавно управление да усъвършенства връзката сред изпълнителната власт и евродепутатите.

„ Тя е значима за положителната отбрана на националните ползи в Европейски Съюз, тъй като директивите, които през днешния ден одобряваме в Европарламента, единствено до 2-3 години ще би трябвало да бъдат въведени в нашето законодателство “, разясни той и увери, че гласът на България се чува в европейските институции.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР