Предизвестено - решение за пътните строители, неразплатените договори и бъдещите

...
Предизвестено - решение за пътните строители, неразплатените договори и бъдещите
Коментари Харесай

Вицепремиерът Караджов протестира с превозвачи срещу кабинета. Пътищата - заложник на БНБ

Предизвестено - решение за пътните строители, неизплатените контракти и бъдещите такива през днешния ден няма да има. И не е ясно по кое време ще има, защото въпросът се заплита от ден на ден - поради ожесточаващата се война сред двама от съдружните сътрудници - " Продължаваме промяната " (ПП) и " ИТН " (ИТН) кой да оглави Българска народна банка. Поредната парламентарна драма, се разигра на фона на докарани пред Народното събрание за митинг тежкотоварни коли. Камиони блокираха бул. " Цар Освободител " пред Народното събрание в символ на митинг против нежеланието на депутатите от ръководещата коалиция да освободят пари за поправки на пътища.

Причината - отрасловият министър, който желае мярката, е от Има Такъв Народ - Гроздан Караджов. Караджов е и вицепремиер, само че на процедура е неодобрен от по-големия съдружен сътрудник от дни. Това се случи в това число през днешния ден.

Престрелките вътре в Народното събрание започнаха още с чуването на премиера Кирил Петков в блиц контрола. Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов попита премиера поддържа ли изплащането на средства към пътищарите, с цел да не се блокира целият развой, като акцентира на това, че в случай че няма поддръжка може да има човешки жертви, които ще лежат на съвестта на депутатите. На което Петков " Да ". Но при цялостен надзор.

Въпросният план за разплащане за заработената работа, както и за бъдещите заплащания за пътното строителство, бе включен като точка в дневния ред - незабавно след блиц контрола. Но бе авансово ясно, че още веднъж няма по какъв начин да мине. Защото... през вчерашния ден за втори следващ ден депутатите на Политическа партия бойкотираха съвещанията на комисиите, които трябваше да го прегледат преди влизане в пленарна зала. Така те не се организираха - поради липса на кворум.

В добавка депутатът от Политическа партия Константин Бачийски разгласи през днешния ден от трибуната, че прегледал предлагането на Министерство на регионалното развитие и от това, което прочел счита, че планът за разплащането би трябвало да мине и през парламентарната комисия по антикорупция, на която е член. Така Бачийски предложи точката да бъде отсрочена. Стигна се до гласоподаване и прегласуване и предложениеито му бе признато, като " за " гласоподаваха Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и " Възраждане ". " Против " бяха ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Един от ГЕРБ се въздържа.

След като предлагането бе признато, депутатите на Има Такъв Народ напуснаха залата.

По-късно пред Клуб Z Бачийски уточни, че Гроздан Караджов желае от Народното събрание да позволи проблем, който и самичък може да позволи. По думите му в действителност има нередности в плана, като съгласно него можело да се стигне до нарушение на Закона за публичните поръчки. Бачийски счита още, че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев ще вземе решение да разпредели плана в антикорупционната комисия. Което може да значи още едно закъснение.

Малко по-късно представители на протестиращите влязоха в Народното събрание, с цел да беседват с депутатите.

А извън

" От през днешния ден стопираме от през днешния ден да плащаме тол такси. Г-н министър, затворете автомагистралата за леки коли и за рейсове. Ние сме едни евентуални убийци. По 40 тона караме. През ден има разкачени композиции на Витиня. Държавата до една две седмици ще бъде блокирана напълно ", обърна се един от протестиращите водачи към министър Гроздан Караджов (ИТН).

" Нито един ремонт не може да стартира, нито даже пътят във Витиня. Има целеносочено блокиране. Републиканската пътна мрежа е пленник на избора на Българска народна банка, което е неприемливо. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме една дупка. Едва ли не, виждам че за това изнудване става дума - Каримански да си отдръпна кандидатурата - сподели на митинга Гроздан Караджов. -Не считам, че може тематиката да докара до рухване на държавното управление, аз ще се боря до последно до това решение. "

Времето е в този момент за поправки, хората ги чакаха цяла зима, добави министърът, и посочи, че контракти за поддържане в действителност са повишени, само че има близо 1,1 милиарда лева, които страната дължи на компании, а и единственият метод да се създадат незабавни поправки на пътищата е да се разплатят част от тези суми - по думите на министър към 50 на 100 от дължимото.

Пред Народното събрание излязоха и депутати от " Възраждане ", които поддържаха протестиращите. После и Гроздан Караджов влезе в Народното събрание - за присъединяване в парламентарния надзор.

И до момента в който се развиваше това деяние, в Народното събрание протече още едно отклонение на Българска народна банка сагата - претендентът на Има Такъв Народ за гуверньор Любомир Каримански сподели SMS с незнаен адресант, който предствлявал опасност - да се откаже от конкуренцията за поста. Кандидатът на Политическа партия е Андрей Гюров.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР