Предизброно предупреждениеЦИК обяви, че няма да има контролно броене на

...
Предизброно предупреждениеЦИК обяви, че няма да има контролно броене на
Коментари Харесай

Един машинен глас - заплата или два кубика дърва. Кво му плащаш

Предизброно предизвестие
ЦИК разгласи, че няма да има контролно преброяване на самостоятелните разписки от машинното гласоподаване в секциите. Нито на всички, както изиска омбудсманът, нито на 30% на инцидентен принцип, както желаех аз. Това решение е почтено за дълбокото ми страдание. То не покачва доверието в изборния развой в най-важния му детайл - изборната секция. Успокоението, че в случай че има подозрения в резултатите, то разписките щели да се броят в районните комисии /РИК/ е несериозно. Съмнения няма да се появят и такова преброяване няма да има. Ще се одобри на доверие, че машинният протокол правилно отразява самостоятелния избор. Това отваря опция за безнаказано влияние върху процеса посредством манипулиране на софтуера. И, несъмнено, може да стимулира гласоподавателите да не употребяват машините.

Остава и опцията локалните политически брокери да не разрешават и осуетяват използването на машините и да се резервира опцията да се манипулират хартиените гласове. Искам единствено да припомня, че е имало избори с 6.2% недействителни гласове, като в някои секции са били 30 - 40%, а в една секция в Разлог - 70%. Напомням, че след първите избори с номерирани бюлетини разликата сред получени и регистрирани в РИК беше 66 000 бюлетини - някъде на минус, някъде на плюс. И никой не попита по какъв начин става тоя номер...

Като цяло машинното гласоподаване няма да изиграе потребната роля - да отстрани магариите на секционните комисии /СИК/ като неотчитане на преференции, на гласове за дребните партии, съзнателно преобразяване на действителни гласове в недействителни с нанасяне на спомагателни знаци.

Подозирам, че използването на машините няма да е всеобщо и цената на един глас ще е доста висока. Това може да даде съображение да се преразгледа изборният кодекс и да се анулира машинното гласоподаване с 6000 машини през есента на локалните избори. При това на тях ще се гласоподава най-малко с 3 бюлетини (кмет на обитаемо място, кмет на община, член на общински съвет). Аз не бих съжалявал, в случай че се резервира сегашната система за смесено гласоподаване. Това е мятане на пари напразно.

По-добре е да се изградят 1000 преброителни центъра с по 10 - 15 индивида и да им се заплати с половината пари от изхарчените за машините. Те могат да бъдат наети само по професионални критерии, без номинация на политическите партии и да преброят хартиените бюлетини пред очите на равнопоставени покровители, наблюдаващи и медии. Да не приказваме, че е безусловно ненужно изборният ден да продължава 13 часа.

С моето предложение аз се пробвах да подам ръка и да оказа помощ да се укрепи доверието в машинното гласоподаване. Въпреки, че имам съществени запаси към гласуването в смесени секции и харченето на 1.3 милиона лв. за 7.3 милиона хартиени бюлетини плюс 7.5 милиона лв. за наем на 3000 машини. Изразът, че демокрацията е скъпа, само че би трябвало да се заплаща е дебелашки. Има здрав разсъдък. Надявам се не съм прав в отрицателните си догатки.

Следизборни сметки Не поучавам никого да подценява ината на избирателен наблюдаващ с калкулатор в ръцете. Той е като маймуна с Калашник. Хем счита правилно, хем може да направи някого за смях. В " Дневник " бях планувал сходно развиване, само че ми е била бедна фантазията до каква степен може да се стигне.

Сега си поиграх малко с числата за няколко секции - с. Китна, с. Звъница и с. Опълченско в Кърджалийския РИК. В първото цената на един машинен глас е 833.33 лв. или с 273 лв. по-голяма от минималната работна заплата за страната. (С Данък добавена стойност е 1000 лева), Във второто има 6 машинни гласа и цената е на половина. Браво. А опълчените в с. Опълченско са напряко опълченци на машинното глаДуване - 18 машинни гласа! Или единствено 138.89 лв. на глас без Данък добавена стойност - кво му плащаш! Два кубика дърва единствено. С Данък добавена стойност цената на един машинен глас е 166.67 лв.. На печелившите - честито! В с. Медовене, СИК 181600019 в разградския РИК е имало машина. И на нея са дали своят вот 0 (нула) гласоподаватели. Цената на упражнението е била 2500 лв. без Данък добавена стойност. В с. Медовене, СИК 181600019 в разградската РИК е имало машина. И на нея са дали своят вот 0 (нула) гласоподаватели. Цената на упражнението е била 2500 лв. без Данък добавена стойност. Хвала на такЪви изборни мениджъри, хвала на такЪви гласоподаватели! Ахколсун, машаллах, аферим, евала на СИК в с. Медовене!

Сега ще търсим с. Палилула. Преди Палилула сме в Капитановци. Там съм бил на бригада, дори съм бил пълководец! Ама и там ма единствено 3 машинни гласа. Срам за Капитановци! с. Търнак, СИК 060800038, врачанско - 3 машинни гласа. Не Търнак, ами напряко машинен трънак си е там! Ми в с. Трайково, СИК 122400039, Монтанско са си траяли през целия ден и не са докоснали машината за гласоподаване. Да не я счупят или да не ги шибне токът. Така че и тука има едни 2500 лв. хвърлени в льо панер, както споделяше един френски ученик. Демек в коша за отпадък де. Иначе казано четири и половина минимални работни заплати са отишли напразно! Ама по този начин е и в с. Горна Хубавка, СИК 282200021. И там са нула гласа на машината. Хубавка, хубавка, но хубаво са се омазали с машинното глаДуване. И отново сме напечатали 7.3 милиона хартиени бюлетинки. Да не си мислите нещо друго!

Сега разбрахте ли за какво ЦИК не желае контролно преброяване на хартиените разписки и издание на подробна разбивка на резултатите от машинното глаДуване. Ако не сте разбрали, и аз не мога да ви оказа помощ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (593)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР