Предизборната борба в САЩ навлиза във финалната си фаза и

...
Предизборната борба в САЩ навлиза във финалната си фаза и
Коментари Харесай

Цели 17 % предимство на Байдън пред Тръмп, според проучване

Предизборната битка в Съединени американски щати навлиза във финалната си фаза и изследване на Opinium Research и The Guardian демонстрира рекордните 17 % разлика сред претендента на демократите Джо Байдън и Доналд Тръмп, предава " Фокус ".
Според тази анкета към 57% от евентуалните гласоподаватели имат намерение да гласоподават за Байдън, а единствено 40% споделят, че ще гласоподават за настоящия президент Тръмп.
Разликата от 17 пункта е даже по-значителна от тази, записана от CNN по-рано през октомври (57% -41%). Това е съвсем същото като разликата в президентските избори през 1984 година, когато Роналд Рейгън завоюва втората си безусловна победа. Четири години по-късно претендентът на демократите Майкъл Дукакис изпревари с 17 процентни пункта Джордж Буш, само че в последна сметка бе надвит - анкетата беше извършена през юли и Буш имаше задоволително време да поправи обстановката.
Сега, когато денят за гласоподаване в Съединените щати е единствено след три седмици, и откакто милиони хора към този момент гласоподават, някои републиканци се опасяват от проваляне на изборите за президент, Сенат и Камара на представителите. Ед Ролинс, който поучава комитета за поддръжка на Доналд Тръмп, съобщи пред The New York Times: „ Политическата среда към президента е ужасна. Това е неравна борба. "
На въпрос дали Тръмп може по някакъв метод да поправи обстановката, Ролинс отговори: „ Всичко е фалшифицирано “.
Резултатите от социологическите изследвания на Opinium и The Guardian демонстрират, че миналият месец е бил сложен - поради гибелта на съдията на Върховния съд на Съединени американски щати Рут Бадер Гинсбург, пагубната тирада на президентския спор на Тръмп и експлоадирането на ковид в Белия дом, трансформирало президента в пациент - махалото на публичното мнение се наклони уверено в интерес на демократите.
От септември Байдън е спечелил спомагателни пет процентни пункта за сметка на неопределените гласоподаватели. Демократите също съумяха да подтикват към този момент решилите гласоподаватели и в този момент последователите на Байдън са по-склонни да гласоподават: в случай че през септември прогнозната изборна интензивност на гласоподавателите, които имат намерение да гласоподават за Байдън, е била 75%, само че през октомври тя е повишена до 82%.
Бившият вицепрезидент на Съединени американски щати е водещ по въпроси като опазването на здравето, расовите връзки, заетостта и даже стопанската система (45% до 43%), която постоянно е била считана за коронна тематика на Тръмп. Репутацията му на сполучлив предприемач беше съществено накърнена, откакто The New York Times проучва данъчните му регистри.
Резултатите от социологическите изследвания на Opinium и The Guardian демонстрират също няколко основни разлики сред актуалната конкуренция и надпреварата през 2016 година, когато Тръмп победи Хилари Клинтън в Избирателната гилдия.
И Тръмп, и Клинтън първоначално бяха непопулярни претенденти. Сега президентът още веднъж има негативен рейтинг на утвърждение: двама от всеки пет (42%) респонденти изрично не утвърждават метода, по който той извършва отговорностите си на президент. Междувременно Байдън към този момент има решително позитивен рейтинг - + 18%. Повече от половината (52%) от гласоподавателите утвърждават метода, по който той организира предизборната си акция.
 Болтън: Тръмп се възхищава, завижда на властническите водачи Болтън: Тръмп се възхищава, завижда на властническите водачи
Джон Болтън е един от най-известните американски ястреби във външната политика и човек, който е работил в тясно съдействие с Доналд...
Клинтън се показа едва, когато гласоподавателите бяха помолени да отговорят на въпроси по отношение на нейната самостоятелност и дали биха желали да пият бира с нея. През 2020 година гласоподавателите дават отговор, че Байдън им вдъхва повече благосклонности от Тръмп - 57% до 32%.
В допълнение, до момента в който етикетът на Тръмп за 2016 година „ лъжливата Хилари “ и обвързваните с него обвинявания наподобява са оказали мощен резонанс, актуалните старания на Тръмп да показа Байдън като „ душевен неустойчив “ наподобява се провалят. Избирателите споделят, че 77-годишният Байдън има повече психическа устойчивост от 74-годишния Тръмп - 48% към 44%.
Основната база на Тръмп към момента му е лоялна и към момента върви на предизборните му манифестации. Вече има доказателства, че някои американци са почнали да се отвръщат от Тръмп, в това число в колебаещи се щати като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.
Почти двама на всеки трима (62%) от някогашните гласоподаватели на Тръмп (т.е. тези, които са дали своят вот за него през 2016 година, само че няма да гласоподават за него тази година). Те споделят, че са трансформирали отношението си към него заради метода, по който той се държи в лицето на пандемията от ковид. Освен това близо половината (47%) от някогашните гласоподаватели на Тръмп обявиха, че отношението им към него се е трансформирало, частично заради характера и държанието му.
Демократите обявиха, че безапелационната победа на изборите е най-сигурният метод да се избегнат продължителни правосъдни разногласия и несъгласия, които даже могат да прераснат в улични конфликти. Тръмп прекара месеци в опити да подкопае доверието в гласуването, изключително по пощата.
 Грета Тунберг прикани американците да гласоподават за Байдън Грета Тунберг прикани американците да гласоподават за Байдън
Шведската екоактивистка Грета Тунберг изиска в събота американските гласоподаватели да изберат Джо Байдън, като съобщи, че резултатът от през...
Opinium откри, че преднината на Байдън се дължи на триумфа на системата за гласоподаване по пощата, която евентуално ще счупи всички предходни върхове на фона на пандемията. Около 55% от гласоподавателите, които имат намерение да се явят персонално на изборните секции, имат намерение да гласоподават за Тръмп и единствено 42% за Байдън. Но в случай че приказваме за гласоподаване по пощата, тогава 75% от гласоподавателите, взели това решение, ще гласоподават за Байдън и единствено 22% за Тръмп.
В резултат на това Америка може да се сблъска с подобен феномен като „ червен мираж “: може да се случи по този начин, че Тръмп в началото да поведе в гласоподаване лице в лице, само че след няколко часа или дни Байдън ще може да продължи напред, откакто се преброят бюлетините пристигнали по пощата. Само 30% от гласоподавателите чакат да схванат кой е спечелил изборите директно слрд края им
Има опасения, че Тръмп ще употребява това време, с цел да популяризира тайни теории или да разгласи победа. Половината (50%) от гласоподавателите се опасяват, че в случай че сегашният президент загуби изборите, той няма да ги одобри. По този въпрос има ясно разминаване по линия на партията: две трети (66%) от гласоподавателите на Тръмп се опасяват, че резултатите от гласуването ще бъдат фалшифицирани.
Междувременно републиканците бързат да предлагат Ейми Барет за арбитър на Върховния съд преди изборния ден. Повече от половината (55%) от американците имат вяра, че в случай че Барет бъде утвърден във Върховния съд, ще има користолюбие към консервативната позиция. Една трета (32%) имат вяра, че Върховният съд ще стане „ доста закостенял “.
Двама от всеки петима (41%) гласоподаватели имат вяра, че актуализирания Върховен съд ще реши да анулира знаково решение на съда, което легализира аборта в Съединени американски щати. И това е макар голямата поддръжка за това решение (45%).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР