Предимствата от мерките в пандемията са малко, но има и ...

Предимствата от мерките в пандемията са малко, но има и

Ефект от пандемията: с маски хората вече са по-привлекателни

Предимствата от ограниченията в пандемията са малко, само че има и такива: хората наподобяват по-привлекателни с маска.

Това сочи изследване, от откриватели от университета в Кардиф. Според него и мъжете, и дамите наподобяват се правят оценка като по-добре изглеждащи, когато маските скриват долната част на лицата им. Новината евентуално е неприятна само за производителите, опитващи се да трансфорат маските в фешън аксесоар: здравната в най-голяма степен дава този резултат.

По думите на Майкъл Люис от школата по логика на психиката към университета откривателите имали за цел да ревизират дали изследване, правено преди пандемията, е годно и през днешния ден: че медицинските маски вършат хората по-малко привлекателни, тъй като се свързват със заболяване.

Оказва се, че изводът към този момент не е правилен. Лицата се считат за най-привлекателни, когато имат маски. " Може да е, тъй като сме привикнали с това здравните служащи да носят сини маски и в този момент ги свързваме с хора предоставящи грижи или с медицински специалности, " споделя Люис, от " Гардиън ".

"Паднемията промени логиката на психиката ни за това по какъв начин възприемаме носещите маски. Когато забележим, че някой носи маска, към този момент не мислим: "Този човек е болен, би трябвало да заставам надалеч. "
Майкъл Люис,
от университета в Кардиф

Възможно е и маските да вършат хората по-привлекателни, тъй като насочват вниманието към очите им, счита Люис. По думите му други изследвания демонстрират, че същият резултат се вижда, в случай че е скрита лявата или дясната половина на лицето: мозъкът довършва картината с въображение.

Проучването е в две част. Публикувана е първата, осъществена през феруари 2021 година, когато английското население към този момент е привикнало с маските в някои условия. Общо 43 дами са помолени да оценят по канара от 1 до 10 привлекателността на изображения на лица без маски, с елементарни платнени маски или с черна книга в региона, скривана от маската. Хората с текстилна маска са по-привлекателни от тези без маски или с картон, само че най-високо са оценени мъжете с медицински.

Предстои да се разгласява втората част от изследването, в която мъже правят оценка лицата на дами, само че резултатите, изяснява Люис, в общи линии са същите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

Източник: dnevnik.bg