Предимно възрастни хора в десетки села са жертва на схема,

...
Предимно възрастни хора в десетки села са жертва на схема,
Коментари Харесай

Студ за десетки пенсионери заради схема с държавна сеч

Предимно възрастни хора в десетки села са жертва на скица, при която остават на студено през зимата, защото поръчаните от тях дърва не биват доставяни.

Ситуацията, показана в следствие на NOVA, се развива в Община Хисаря, която е сключила контракт със съмнителни компании, които по този метод могат да секат в държавното горско стопанство, а след това да продават на облага при по-високи цени.

Колко ще коства отоплението тази зима

Дърва за огрев против глас за Цачева

Потърпевшите декларират дървата още през лятото на по-ниски цени (55 лв. на кубик) от компаниите „ Бергин 13” и „ Дидо 84”. Те са от Старосел и са спечелили общинския конкурс за рандеман и доставка на дървата за отопление.

Оказва се обаче, че притежателят на едната компания е наказан, а и двете имат минало, изпълнено с административни нарушавания – противозаконна сеч, нарушавания при превозване, несъблюдение на предписание.

Договорите с тях общината подписва на 31 юли. Оттогава насам те са добили декларираните количества, само че след това не са доставили дървата на съвсем никой от десетките села, които би трябвало да обслужат.

„ В момента има платени 240-250 кубика, които не са доставени”, съобщи кметът на Хисаря Пенка Дойкова. Още повече са декларираните количества, които не са платени, само че не са и доставени.

Оправданието на „ Дидо 84”, че е имала проблем с превоза. От 500 изсечени кубика компанията е доставила единствено 170.

Иван Берберов, притежател на „ Бергин 13”, пък споделя, че не си води мемоари на кой какви дърва е доставил.

Гаранцията за несъблюдение на договорите е едвам 500 лв., както самият Берберов удостовери пред NOVA. На 15 ноември той е подписал нов контракт с общината за рандеман на общо 500 кубика дърва.

Много дребна част от всички тези количества изсечена дървесина стига до пенсионерите.

И по този начин до този миг, в който зимата към този момент е пристигнала. Стига се до неуместната обстановка, в която в хисарската община, която има над 250 хектара гори, десетки възрастни хора стоят без отопление и би трябвало към този момент в студения сезон да търсят метод да отопляват къщите си.

Къде отива изсечената дървесина? Част от нея евентуално се продава от същите тези компании, само че на по-високи цени. Подставено лице на малкия екран съумява да купи от Берберов 3 кубика ненарязани дърва за 70 лв. всеки.

Освен всичко се оказва, че доставката е противозаконна, защото получената дървесина не дава отговор на типа, написан в билета за нея. Установено е още едно административно нарушаване.

И до момента в който актовете се натрупат, възрастните поданици на хисарските села стоят на студено.

Вижте повече във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР