Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква потвърждение, че

...
Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква потвърждение, че
Коментари Харесай

КЗП: Изисквайте потвърждение на онлайн поръчката с предварително обявените параметри

Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква удостоверение, че поръчката е призната с обявените от търговеца параметри. Тази рекомендация даде ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по „ Дарик ” радио по отношение на извършването на покупки от електронни магазини по време на празничните почивни дни, когато хората ще имат повече време за сърфиране в мрежата и разглеждане на уеб сайтове, а атрактивни Великденски предложения сигурно няма да липсват. 

„ Често, изключително огромни електронни магазини с голям подбор, откакто потребителят е „ натоварил кошницата си ”, показват, че поръчката е получена. Но това не значи, че тя е призната, защото в следствие би могло да се върне информация към клиента, че някоя от стоките не е налична за дадения интервал от време или че по-късно може да бъде доставена при други ценови параметри. Счита се, че договорката е подписана тогава, когато фактически е призната от отсрещната страна ”, обясни Маргаритов. Той добави, че при сигнали от консуматори във връзка подозрения за заблуди по отношение на цени, параметри на стока, условия за продажба и доставка, КЗП прави инспекция и оказва подпомагане хората да получат това, което са си избрали.  

„ Потребителите все по-често се насочват към интернет като източник за извършване на покупки в другите разновидности, които тази необятна територия предлага – както електронни магазини, по този начин в последно време все по-често и обществените мрежи, през които се споделят много предложения за артикули и услуги ”, изрази наблюдения ръководителят на КЗП. Затова предизвести и за други клопки там. Най-сериозен е рискът да попаднем на така наречен мними търговци – сайтове- или профили-фантоми, които се появяват единствено за избран интервал от време, с цел да могат да акумулират облаги от нереални, несъществуващи предложения и по-късно да изчезнат. „ Регистрират се нормално за къс интервал от време, не съдържат задоволително данни за стоящите зад тях търговци и потребителите постоянно се насочват към другарство през обществените мрежи. Когато връзката се води единствено през някакъв чат от най-популярните, доста елементарно може да се окаже, че всичко е единствено една заблуда и че отсреща не стои действителен търговец ”, подчертава Маргаритов. 

Председателят на КЗП изясни, че сходни уеб сайтове могат да бъдат разпознати по адресите им, които нормално съставляват композиция от известна марка и нещо в допълнение добавено към нея, като приключват с уголемение на някоя от държавите-членки на Европейския съюз. „ Окончанието на URL адреса не е показателно за това къде е регистриран даденият търговец. Потребителите постоянно би трябвало да се уверят, че връзка може да се реализира, с изключение на през чат, и през различен, по-надежден канал – имейл, телефон и така нататък, с цел да има по-голяма сигурност, че търговецът действително съществува ”, обърна внимание Маргаритов. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР