Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква потвърждение, че

...
Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква потвърждение, че
Коментари Харесай

КЗП: Внимавайте за мними търговци и сайтове фантоми

Преди заплащането на онлайн покупка да се изисква удостоверение, че поръчката е призната с обявените от търговеца параметри. Тази рекомендация даде ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Дарик радио по отношение на извършването на покупки от електронни магазини по време на празничните почивни дни.
„ Често, изключително огромни електронни магазини с голям подбор, откакто потребителят е „ натоварил кошницата си”, показват, че поръчката е получена. Но това не значи, че тя е призната, защото в следствие би могло да се върне информация към клиента, че някоя от стоките не е налична за дадения интервал от време или че по-късно може да бъде доставена при други ценови параметри. Счита се, че договорката е подписана тогава, когато фактически е призната от отсрещната страна”, обясни Маргаритов.
Той добави, че при сигнали от консуматори във връзка подозрения за заблуди по отношение на цени, параметри на стока, условия за продажба и доставка, КЗП прави инспекция и оказва подпомагане хората да получат това, което са си избрали.
„ Потребителите все по-често се насочват към интернет като източник за извършване на покупки в другите разновидности, които тази необятна територия предлага – както електронни магазини, по този начин в последно време все по-често и обществените мрежи, през които се споделят много предложения за артикули и услуги”, изрази наблюдения ръководителят на КЗП. Затова предизвести и за други клопки там. Най-сериозен е рискът да попаднем на така наречен мними търговци – сайтове- или профили-фантоми, които се появяват единствено за избран интервал от време, с цел да могат да акумулират облаги от нереални, несъществуващи предложения и по-късно да изчезнат.
„ Регистрират се нормално за къс интервал от време, не съдържат задоволително данни за стоящите зад тях търговци и потребителите постоянно се насочват към другарство през обществените мрежи. Когато връзката се води единствено през някакъв чат от най-популярните, доста елементарно може да се окаже, че всичко е единствено една заблуда и че отсреща не стои действителен търговец”, подчертава Маргаритов.
Председателят на КЗП изясни, че сходни уеб сайтове могат да бъдат разпознати по адресите им, които нормално съставляват композиция от известна марка и нещо в допълнение добавено към нея, като приключват с уголемение на някоя от държавите-членки на Европейския съюз.
„ Окончанието на URL адреса не е показателно за това къде е регистриран даденият търговец. Потребителите постоянно би трябвало да се уверят, че връзка може да се реализира, с изключение на през чат, и през различен, по-надежден канал – имейл, телефон и така нататък, с цел да има по-голяма сигурност, че търговецът действително съществува”, обърна внимание Маргаритов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР