Преди време в обществените поръчки, разкрит заради еднакви правописни грешки.

...
Преди време в обществените поръчки, разкрит заради еднакви правописни грешки.
Коментари Харесай

Обществена поръчка в 100 страници: Тоалетна-клекало става с тоалетна чиния

Преди време в публичните поръчки, оголен поради идентични правописни неточности. Сега открихме и най-ненужната социална поръчка. Обявена е от Регионалната дирекция за обществено подкрепяне (РДСП) в Кърджали.   

Сто страници документи, която е готова и се изисква от кандидат-изпълнителя да я попълня, което ще отнеме сигурно няколко дни, наподобява като голяма загуба на време. Става въпрос за незабележим ремонт – очевидно поради запушена канализация ще се прочистват тръби и клекáло ще бъде сменено със седáло.  

Вписано е в количествената сметка, че следва: ремонт на PVC и чугунени тръби и фасонни елементи и отпушване на канализация; противоположен монтаж на същите; къртене на бетон, ремонт на тоалетно клекало; полагане на замазка, доставка и монтаж на тоалетна паница.

В България от години се оповестява за възлагане на строителни обекти за милиони директно, без осъществяване на открита процедура, нерядко и в прорез със закона или посредством изкусно заобикаляне. Поръчката на РДСП – Кърджали, обаче е на другия полюс. Решението на шефа Цветомир Хаджиев да организира обществено съревнование за строително-монтажни работи с планирана стойност 952,49 лв. без Данък добавена стойност (1142,99 лева с ДДС) е за образец в избрана посока.
 Асен Василев дава АПИ на прокуратурата поради необезпечени контракти за милиарди Асен Василев дава АПИ на прокуратурата поради необезпечени контракти за милиарди
Служебният министър на финансите Асен Василев упрекна в закононарушение Агенция " Пътна инфраструктура ", която е упълномощила контракти, многокр...

 

 



 

 
 Отново - стоп на поръчката за снимане на пътища със 7,7 млн. лева, апелират я в Комисия за защита на конкуренцията Отново - стоп на поръчката за снимане на пътища със 7,7 млн. лева, апелират я в Комисия за защита на конкуренцията
Екстравагантната поръчка за пилотно снимане на пътищата с единствен поканен реализатор и планирана стойност съвсем 7,7 млн. лева без ДД...

 

При откриването на процедурата възложителят се е позовал на Закона за публичните поръчки (ЗОП) в частта му за типовете процедури – член 18, алинея 1, т. 12.

В два члена по-нататък обаче са регламентирани стойностните прагове, където може да се открие какъв брой е безразсъдно писането на стоте страници с документи. Защото процедурите по член 18, алинея 1, точки 12 и 13 се ползват, когато публичните поръчки имат планирана стойност за строителство - от 270 000 лева до 10 000 000 лв..

Точка 13-та – прилежащата на тази, която е употребил Хаджиев, разрешава дори директно договаряне, въпреки че и тази процедура, в случай че се води по Закон за обществените поръчки, е изцяло непотребна за сума от под 1000 лв..

Заглавната фотография е илюстративна!

Още от КЪРДЖАЛИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР