Преди време от ТЕЦ Бобов Дол обявиха, че един от

...
Преди време от ТЕЦ Бобов Дол обявиха, че един от
Коментари Харесай

ТЕЦ Бобов Дол с първи стъпки по строителството на огромния си фотоволтаичен парк

Преди време от Топлоелектрическа централа Бобов Дол оповестиха, че един от главните им планове по пътя на декарбонизация е строителството на голям по размери фотоволтаичен парк. Инвестицията е част от напъните на сдружението за основаване на екологично произвеждане на сила и последователно понижаване на потреблението на въглища. Целта е осъществяване на целите на Европа са декарбонизация на производството на сила.

„ След като получихме позволение за реализация на тази голяма и значима за развиването на Топлоелектрическа централа Бобов Дол инвестиция, лека по лека пристъпваме към нейната реализация. Проведохме диалози с някои от най-реномираните международни компани производители на слънчеви панели и след обширен разбор на офертите, избрахме най-хубавото предложение и следва да сключим контракт. В момента поръчваме и чакаме доставката на инвертори и други съществени елементи и материали, които ще са нужни, с цел да стартираме същинското строителство на слънчевия парк “, сподели инж. Любомир Спасов - изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа Бобов Дол.

Соларният парк ще бъде ситуиран върху някогашен сгуроотвал. Закупени са и спомагателни терени, с които се уголемява площта, която ще се употребява.

„ Окрупняването на територията, върху която фотоволтаичният парк ще бъде ситуиран, ще разреши слагането на по-гоолям брой слънчеви панели и надлежно произвеждане на по-голямо количество сила. Съоръжението ще заеме повърхност от 1 400 дка “, сподели той.

Произведената зелена сила от фотоволтаичния парк ще се употребява и за произвеждане на зелен водород. Технология, на която светът разпорежда големи очаквания по пътя към декарбонизация. Зеленият водород ще се създава посредством елементарен развой на електролиза на вода. За задачата сдружението ще влага в специфични електролизери.

 

Проектът включва и инвестиция в акумулатори за предпазване на сила.
Очаква се фотоволтаичният парк да бъде приключен до края на 2025 година.

Освен строителство на слънчев парк по пътя към декарбонизация, Топлоелектрическа централа Бобов Дол планува и последователно понижаване на количеството употребявани въглища посредством заместването им с естествен и газ и изцяло безвредната биомаса. Инж.Любомир Спасов изясни, че натискът от Европейския съюз не е единствената причина за устрема на екипа на Топлоелектрическа централа Бобов Дол за ускорение на премахването на въглищата като главно гориво.

„ Съоръженията на Топлоелектрическа централа Бобов Дол са проектирани за работа с въглища с избрани качествени индикатори, които са били налични през 70-те години, когато сдружението е издигнато. С намаляването на залежите се утежнява и качеството на добиваното гориво, което ни принуждава да влагаме в различни източници на сила. Реализирането на екологичната тактика на Топлоелектрическа централа Бобов Дол ще подсигурява произвеждане на безвъглеродна или нисковъглеродна сила и емисионен фактор, подобаващ на одобрените в Зеления пакт референтни стойности “, сподели инж. Любомир Спасов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР