Преди Великден всички пазаруваме зеленчуци, с които да направим салата

...
Преди Великден всички пазаруваме зеленчуци, с които да направим салата
Коментари Харесай

Пазарът на зеленчуци у нас - кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни

Преди Великден всички пазарим зеленчуци, с които да създадем салата за трапезата, само че все по-често пазарът ни е залят от вносни артикули.
" В момента имаме българска продукция на пазара, има огромна конкуренция от един нерегламентиран импорт, който в България залива всички наши пазари, само че въпреки всичко българският консуматор знае кое е качествено. Напоследък доста се внасят краставици, домати, зеленчуци от Турция, Албания и Македония. Пазарът ни е залят от македонско зеле. Аз отглеждам ранно зеле и краставици, които до месец ще излязат на пазара ", сподели зеленчукопроизводителят Иван Кабуров.
По думите му вносът от Турция и Албания е с продукция, която е второ и трето качество.
" Българският пазар е кошче за отпадък на отпадъчна продукция от трети страни. Държавата би трябвало да си стъпи в ролята. БАБХ би трябвало да управлява този импорт, продукцията, която се продава по тържища и борси, не подсигурява качеството, което вие получавате. Моята краставица излиза от оранжерията на цена от 3.20 лева./кг, само че аз върху нея заплащам Данък добавена стойност, което влиза в страната и понижава цената с към 50 стотинки ", добави Кабуров.
Той разясни, че вносната краставица е към 2.20 лева./кг.
" Има един лев разлика, само че всички знаят качеството на вносната продукция и избират първо българската, а откакто тя се изчерпи, стартират да купуват другата. Има браншове в страната ни, които са небогати, те желаят ниска цена и неприятното е, че те са принудени да купуват тази евтина и некачествена продукция, която е третирана с препарати, които не са позволени в Европейски Съюз. Ние съблюдаваме зелени покупко-продажби и екологични ограничавания, за които носим тежестта ", акцентира зеленчукопроизводителят.
Иван Кабуров е безапелационен, че производителите не се нуждаят от нищо друго, с изключение на от правила, които да подсигуряват, че продукцията им ще бъде продадена и пазарът няма да бъде залят от импорт.
" Много хора стартират работа като агрономи, трактористи, затварят оранжериите си поради несигурността в България. Един от главните способи, с който може да се стабилизира българското зеленчукопроизводство, е унищожаване на Данък добавена стойност на българските създадени зеленчуци, с цел да може 2 години да се изсветли секторът. Министерството на земеделието и МФ би трябвало да се заловен ръка за ръка и на българските производители, които получават европейска дотация, продукцията им да бъде застрахована. Тогава земеделският производител няма да желае и обезщетения от страната ", добави той.
Производителят сигнализира, че казусът с напояването в България е огромен.
" Вместо да се дава приоритет на зеленчукопроизводителите да поливат гратис, парите, които отиват за подкрепяне, отиват при няколко фермери, които отглеждат царевица на поле, което не е вярно. Нашият район не е за развъждане на фуражи, тук е район, в който би трябвало да се отглеждат зеленчуци и плодове. А тук се подтиква поливането на царевица, знаем, че е вярно тя да се отглежда в Северна България ", разяснява още Кабуров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР