Преди това Върховната рада на Украйна сне депутатския ѝ имунитет

...
Преди това Върховната рада на Украйна сне депутатския ѝ имунитет
Коментари Харесай

Арестуваха героинята Надежда Савченко, станала ”терористка”

Преди това Върховната рада на Украйна сне депутатския ѝ имунитет по искане на основния прокурор Юрий Луценко. Според него Савченко персонално подготвяла терористичен акт в Народното събрание и се подготвяла да внесе в постройката миномети и гранати, заяви ТАСС, представена от БНР.

На чуването сутринта в четвъртък депутатката извади и постави на масата гранати, които по-късно се оказаха направени от плодове .

Малко преди задържането си Савченко съобщи на сестра си звездата на Герой на Украйна, която получи след освобождението си от съветски затвор и завръщането си в Украйна. Украинската военнослужеща бе пленена на фронтовата линия от проруските сепаратисти, които я предадоха на Русия, с цел да бъде съдена по обвинявания в съучастничество в убийството на двама съветски публицисти.

Украинката, която беше щурман на военен хеликоптер на украинската войска, беше наказана на 22 години затвор по обвинявания за съучастничество в убийството на двама публицисти в Донбас. През 2016 година беше помилвана от съветския президент Владимир Путин и се завърна в Украйна при замяна на пандизчии беше призната като национална героиня.

Савченко обаче бързо изпадна в недружелюбност , като през януари 2017 година депутати приканиха тя да бъде разследвана за антиукраински дейности. Това стана откакто Савченко загатна, че Украйна ще би трябвало да се откаже от Крим, с цел да си върне Донбас. Тя също така поведе договаряния със сепаратистите без единодушието на държавното управление и разгласява секретни описи на пленени и изчезнали в спора хора, напомня Българска телеграфна агенция.

Преди няколко дни Савченко сподели, че при посещаване в Европа е дала показания пред европейски юридически институции против украинския президент Петро Порошенко за корупция. Тя дефинира като нелегално изключването й от парламентарната комисия за национална сигурност и защита.

Миналата година Надежда Савченко основа лична политическа групировка и разгласи, че ще се кандидатира за президент на Украйна на изборите през 2019 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР