Преди това участва в кръстоската на Българско овчарско кучеЖивотновъдът Костадин

...
Преди това участва в кръстоската на Българско овчарско кучеЖивотновъдът Костадин
Коментари Харесай

Животновъдът Костадин Коцаков от Разлог създаде ТЕЖКОВОЗ - нова порода кон

Преди това взе участие в кръстоската на " Българско овчарско куче "

Животновъдът Костадин Коцаков, прочут в Разлог като Динко Котев, основава нова порода кон. Преди 10 години мъжът патентова " Български тежковоз ", който става извънредно известен със селскостопанската си работа.

" Българският тежковоз " е локалният български кон, който се употребява за работа. Типично за нашия регион е, че се занимаваме с дърводобив и животното е скъпо за каране на дърва и трупи, тъй като е по-издръжливо ", описа Костадин пред " България Днес ".

 Коцаков приема поздравления за начинанията си

Коцаков приема поздравления за начинанията си

Мъжът показа, че основаването на нова порода е извънредно трудоемко начинание. Има интернационалните условия, където е указано какъв брой животни би трябвало да се съберат и комисия дефинира типичните белези за дадената порода. Отговарящите на условията коне се завеждат в племенна книга и се узаконява новата порода.

" От дете съм израснал с животните, татко ми беше животновъд и в този момент аз и жена ми продължаваме започнатото от него. Много държа на родните обичаи и точно това е повода в името на всяка нова порода, която сътворявам, да попада името на България ", показа пред вестника Костадин.

 Жена му се радва на новия тип коне

Жена му се радва на новия тип коне

Преди за сътвори новата порода кон, Коцаков взе участие в кръстоската, довела до появяването на " Българско овчарско куче ".

Новата порода се отличава с растеж над междинния, солидност, устойчивост, гъста и изобилна двуцветна четина.

" Създадохме " Българското овчарско куче " през 2001 година. То е с доста красива черно-бяла или кафяво-бяла багра. Кучето е правилен сателит на овчарите, само че може да се гледа и в домашни условия, тъй като има мил темперамент и е другарски настроено към деца ", показа Динко.

Коцаков описа, че сега няма желание да измисля нова порода, а е съсредоточен в развъждането на тежковозни коне и организация на ревю, в което всеки фен на българските животни може да покаже своите в Разлог.

" Животновъдството е комплицирана и трудоемка работа. Аз съм наследил занаята от моите родители и се надявам да го запазя и в бъдещето. Големите ми деца се отхвърлиха от селскостопанската работа и отпътуваха в чужбина. Последната ми вяра е да предам знанията си на дребната ми щерка Маги, която е на 4 години. Детето доста обича животните и имам вяра, че ще имам правоприемник, който да продължи делото ми ", показа Коцаков.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР