Преди седмица парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да

...
Преди седмица парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да
Коментари Харесай

Инж. Стефан Чайков: Над 200 000 души ще бъдат засегнати от л...

Преди седмица парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да отпусне в допълнение 220 млн. лв. на пътните строители през актуализацията на бюджета за 2021 година Заложените преди този момент 100 млн. лева за зимно поддържане остават. По информация на финансовото министерство на бранша за тази година са обещани общо 1.3 милиарда лв.. Остатъкът евентуално ще бъде заплатен на две вноски през 2022 и 2023 година, само че едвам откакто Агенция " Пътна инфраструктура " подпише анекси с компаниите, с цел да има законово съображение.

Решава ли това проблемите на пътните компании - по тематиката беседваме с инж. Стефан Чайков, ръководител на Управителния съвет на Браншова камара „ Пътища”.

- Г-н Чайков, какво се промени след срещата ви с финансовия министър и обещанието да предложи на Народното събрание да се подпише анекс към съответен лист от контракти за действителната стойност на възлаганията, с цел да се пристъпи към съответните заплащания към пътните компании?

- Народното събрание отхвърли да одобри препоръчаната от Министерство на финансите скица, включваща сключване, в изключение на член 116 от Закона за публичните поръчки, на анекси, с които се договаря скица за разплащане на дължимите суми за осъществени от пътностроителните компании и признати от ​държавата, в лицето на Агенция „ Пътна ​инфраструктура “ като възложител, действия. Тези дейности на народните представители оставиха в ръцете на новото служебно държавно управление решенията и схемата, по която ще се удовлетворят справедливите и приети обществено от страната ни претенции. С признатата актуализацията на бюджета новият длъжностен кабинет и пътностроителните компании бяха сложени в изходна позиция и занапред, посредством разговор, ще би трябвало да се реализира единодушие и решение на поставените от нас въпроси.

- Какво е положението на републиканската пътна мрежа сега? Къде е най-проблемно прекъсването на работата по трасетата

- Няма да укривам, положението е покрай плачевното. Заради създалата се обстановка с липса на възлагания и разплащания, във всички области на страната има стартирани и незавършени поправки. От месеци не се разпореждат рутинни дейности по поддържане: косене на банкети, разчистване на окопи, почистване на шубраци и така нататък Не са възлагани сериозни за пътната сигурност действия, като слагане на ограничаващи системи, монтаж на знаци и полагане на пътна маркировка.

По-опасното е друго: заради липса на средства и вероятност компаниите за пътно поддържане

не са в положение да се приготвят съответно за чукащата на вратата ни зима.

Трябва да се закупят сол, пясък, профилирани разтвори, да се оборудва профилирана техника, да се обезпечат горива и консумативи, единствено че компаниите изнемогват. Заради общественото говорене за нашите контракти банките към този момент гледат с съмнение на компаниите от сектора и отхвърлят да дават финансиране. И всичко това поради едно - тотално неправилното съгласно нас, пояснение от страна на страната на настоящите контракти. В същото време мнението ни беше подплатено и от правно мнение на една от най-големите правни адвокатски фирми в страната.

Най-важната задача на служебното държавно управление е да обезпечи механизъм, по който разплащането да стартира още тази година и в границите на идващия бюджет за 2022 година да се обезпечи погашение на остатъка

- Изчислихте, че сумата на осъществените и незаплатени действия към строителните компании приближава 800 млн. лева Оптимист ли сте, ще се намерят ли тези пари, с цел да тръгне още веднъж работата?

- Всъщност сумата за разплащане на към този момент осъществените и приети от страната действия е към 870 милиона лв.. Отделно до края на годината са нужни още 300-350 милиона лв. (по оценка на АПИ те са даже над 500 милиона) за привеждане на пътната мрежа в обикновено положение. Не е нужно да съм оптимист, аз знам, че средства в подобен размер е невероятно да се обезпечат в границите на тази календарна година. Нашата цел е да реализираме признание от страна на страната на настоящите контракти, а по-късно ще договорим скица за разплащане. Обърнете внимание: в случай че администрацията продължава да твърди, че настоящите контракти са изчерпани, на компаниите не би могло да се възложат дейностите за зимно поддържане за идния сезон, за които се гласоподаваха 100 милиона лв. при актуализацията на бюджета. Ако това не се реши, напълно скоро

страната ще се окаже блокирана при първите снеговалежи

в старопланинските проходи.

Най-важната задача сега за служебното държавно управление е да обезпечи механизъм, по който разплащането да стартира още тази година и в границите на идващия бюджет за 2022 година да се обезпечи погашение на остатъка в рационални периоди. Да се даде ясна вероятност за сектора, тъй че да можем да си обезпечим поддръжка от банковия бранш.

- Имате ли статистика какъв брой служащи сега са ангажирани за работа по пътищата на страната? С оглед на променената обстановка по какъв начин реагират работодателите им - има ли съкратени служащи?

- Пряко ангажирани в дейностите по настоящ ремонт и поддържане, по наша оценка, са над 50 000 души. По цялата верига на доставките засегнатите от неналичието на разплащане от страна на страната са над 200 000 души. Знам, че има наши членове, които към този момент приготвят уведомления до Националния застрахователен институт за всеобщи съкращения, само че към този момент изчакват развиването на разговора. Съчетано с останалите рецесии в страната, сходни дейности ще имат извънредно тежък резултат върху обществената система и ние се надяваме с рационални дейности от страна на страната да не се стига до такава степен.

Състоянието на пътната мрежа е плачевно, а зимата чука на вратата ни

- През миналата седмица имахте още веднъж среща в Министерски съвет с съответни министри и представители на браншова камара „ Пътища “. С какви обещания приключи тази среща и по кое време най-рано ще се видят действителните дейности и резултати от нея?

- Кой знае какви обещания не получихме. Министър-председателят разпореди основаването на работна група с присъединяване на Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на финансите, Министерството на правораздаването (заради разминаването в юридическите тълкувания) и наши специалисти. Тази работна група би трябвало да „ почисти “ всички противоречиви въпроси, като първи приоритет е възлагането на дейностите по зимно поддържане за идния сезон. За нас всички противоречиви въпроси са неразривно свързани, само че дано изчакаме, работната група стартира работата си в понеделник, 20 септември. Според мен действителни резултати би трябвало да се реализиран до края на месеца и единствено се надяваме, че няма да сме закъснели окончателно с подготовката за идната зима.

- Ако не се осъществят съответните ви упования, имате ли подготвеност за нови протестни дейности и смятате ли, че с тях ще постигнете резултати, без да има връзка с действително вземащите решения?

- Както стана ясно от всичките ни изказвания, готовността за протестни дейности се поддържа от компаниите в камарата, тъй че сега, в който забележим, че разговорът не води наникъде, а в действителност е монолог на страната с неразбираемо какви цели, ще преминем към идващ стадий на дейности в цялата страна. Протестът може да се окаже единствената форма за „ стимулиране “ на държавната администрация за намиране на удовлетворяващо настояванията ни решение.

Тъй като осъзнаваме, че протестни дейности от наша страна имат капацитета съществено да разстроят стопанския живот в страната, ще разчитаме на подпомагане от страна на медиите, с цел да представяме почтено и намерено пред обществото аргументите за митинга, както и дейностите или бездействието от страна на държавните органи, които ни оставят без конкуренция.

ВИЗИТКА

Инж. Стефан Чайков е ръководител на Управителния съвет на Браншова камара „ Пътища” и член на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България - АИКБ. По обучение е пътен инженер и цялата му кариера е предходна съвсем напълно в пътния отрасъл.

Бългapcкa бpaншoвa кaмapa „ Πътища “ oбeдинявa интepecитe нa фиpми oт цялa Бългapия зa пpoeктиpaнe, cтpoитeлeн нaдзop, кoнcyлтaнтcкa дeйнocт, cтpoитeлcтвo и пoддъpжaнe нa пътищa и пътни cъopъжeния, кoмплeктувaнe нa пътищaтa c пътнa мapкиpoвкa, пътни знaци и oгpaничитeлни cиcтeми, тъpгoвcкa дeйнocт зa дocтaвкa нa мaтepиaли зa пътнoтo cтpoитeлcтвo. Тя е ocнoвaнa и peгиcтpиpaнa c peшeниe нa Coфийcки гpaдcки cъд нa 30 мapт 1994 година Учpeдитeли ca 28 пътнocтpoитeлни фиpми, кaтo oт ocнoвaвaнeтo cи дoceгa ББK „ Πътищa “ e yпpaвлявaнa oт 7 eкипa Упpaвитeлeн cъвeт, 6 eкипa Кoнтpoлeн cъвeт и 6 ​изпълнитeлни диpeктop​и.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР