Преди седмица излязоха, според които българските ученици не са добре

...
Преди седмица излязоха, според които българските ученици не са добре
Коментари Харесай

Може ли България да реши проблемите в образованието и да създаде поколение с критично мислене?

Преди седмица излязоха, съгласно които българските възпитаници не са добре готови и изостават по редица от главните предмети, които се учат в учебно заведение. Това повдигна вълна от реакции, като доста общественици и политици приканиха за промяна и по-големи вложения в българското обучение. 

Темата не за първи път става настояща, само че за жалост взетите до този миг ограничения не дават нужния резултат, а в противен случай – обстановката се утежнява . Освен ниските резултати на интернационалните проби, съществени проблеми са и неналичието на актуализация в образователните проекти , неравенството в достъпа до обучение, дефицита на квалифицирани учители и липса на интензивно включване на бизнес бранша .

Всеизвестен факт е, че образованието играе основна роля в определянето на бъдещето на една нация . Инвестирането в обучение освен предизвиква самостоятелния триумф, само че и поддържа публичния и стопански прогрес на страната. 

Неслучайно Нелсън Мандела споделя „ Образованието е най-силното оръжие, което можете да употребявате, с цел да измененията света. “

Основните изгоди от вложенията в образованието са свързани с развиване на човешкия капитал , възстановяване на обществената подвижност и основаване на осведомени жители

Именно последните са тези, които образуват постоянна и новаторска стопанска система в една страна. Образователната система е тази, която може да се ангажира с тежката роля да приготви надарени и квалифицирани служащи, които могат да допринесат за научните проучвания, софтуерния прогрес и развиването на бизнеса.

Образованието също по този начин играе основна роля в образуването на и нформирани и сериозно мислещи жители. Както знаем, те са главен детайл за действието на демократичното общество, където хората са способни да вземат участие интензивно в публичните каузи .

Инвестициите в обучение също по този начин основават равни благоприятни условия , в случай че просветителната система би трябвало да бъде налична и качествена, с цел да даде благоприятни условия за прогрес на всички пластове на обществото .

Една от главните стъпки, които могат да бъдат подхванати в тази посока е обвързвана с възстановяване на образованието на учителите и стимулиране на професионалното им развиване. Това включва даване на благоприятни условия за непрекъснато о бучение и развиване на преподавателите, които би им разрешило да бъдат в крайник с последните трендове и способи в образованието .

От изключителна значимост е да се намерения и за промяна в образователните проекти , като се сложи акцент върху сериозното мислене и творчеството и върху интеграцията на технологиите. Това би подпомогнало учебния развой и подготовка на учениците , които по този метод могат да бъдат по-адекватни в цифровата ера.

Световната процедура демонстрира, че подобряването на системите за оценяване също могат да доведат до по-добри резултати, в случай че оценките отразяват необятен набор от умения и познания , вместо да се концентрират единствено върху общоприетите проби

Един положителен образец в тази тенденция е Финландия , която е известна с изключителната си просветителна система. Страната е влага в образование на високо качество за учители, подчертава върху креативното мислене и самостоятелния метод към образованието. Този модел сполучливо способства за високите резултати на финландските възпитаници в интернационалните проучвания.

В страната статусът на учителите е висок, а професионалното образование е прецизно и конкурентно . Самите учители имат високо равнище на обучение и се изисква да имат магистърска степен .

В същото време развита страна като Съединени американски щати може да бъде дадена като отрицателен образец в областта на образованието, защото проблемите там не са малко.

Липсата на вложения в обучение там се отразява и върху високите стойности на отпадналите възпитаници. Много младежи напущат учебно заведение преди завършването му, което утежнява техните вероятности за предстоящ триумф и води до обществена дезинтеграция .

Въпреки че Съединени американски щати се гордее с правилото на равни благоприятни условия , действителността е, че доста студенти към момента се сблъскват с несправедливости в системата. Недостигът на достъп до висококачествено обучение за всички остава сериозен проблем.

Друг главен проблем е обвързван градската дискриминация , защото учениците от небогати градски региони се сблъскват с провокации като липса на достъп до качествени образователни материали, опитни учители и даже съществени образователни условия.

Тези образци демонстрират, че ребусът с българското обучение не е елементарен, само че не е и нерешим. То може да бъде усъвършенствано с комплексен и целеустремен метод, включващ промени в няколко основни области. С сходни промени, България може да построи мощна просветителна система , която да приготвя жителите за сполучливо присъединяване в актуалното общество и стопанска система.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР