Преди седемстотин милиона години на Земята се появило удивително за

...
Преди седемстотин милиона години на Земята се появило удивително за
Коментари Харесай

Изненадващо откритие: грешка в гените преди 700 милиона години е довела до появата на човешкото съзнание

Преди седемстотин милиона години на Земята се появило изумително за тогавашните стандарти създание, което имало горна и долна, предна и задница. Тази акомодация поставя основите на структурата на тялото на множеството комплицирани животни, в това число и на индивида. Еволюционисти-биолози от Испания са разкрили над 7000 групи гени, които водят началото си от това двустранно симетрично създание. Около половината от тези антични гени след това са били употребявани от животните за развиването на характерни елементи на тялото. Но най-много на мозъка и репродуктивните тъкани.

Екип от учени от Центъра за геномно контролиране в Барселона разгласява публикация, чийто основен воин е предшественик на многоклетъчните животни. Именно той е развил предно-задната ос на тялото. Това създание най-вероятно е живяло на морското дъно и е било последният общ представител на голямата група двуклетъчни, или билатерианци. Към нея принадлежат съвсем 99% от всички към този момент разказани типове животни, написа Phys.org.

Авторите на публикацията са изследвали 20 разнообразни типа двуутробни животни, в това число хора, акули, еднодневни мухи, многоножки и октоподи. И откриват, че към днешна дата над 7000 генни групи могат да бъдат проследени до този финален общ предшественик на двуутробните. Интересното е, че към половината от античните гени са били приспособени по време на еволюцията за други цели, макар че античните гени нормално правят фундаментално значима работа в организма.

Внимателните разбори демонстрираха, че повода е поредност от щастливи „ copy-paste неточности “, зародили по време на еволюцията на двуутробните. Така да вземем за пример при започване на историята на гръбначните животни група тъканно-специфични гени пораждат при инцидентно повтаряне на целия геном. Едното копие е отишло за обезпечаване на главните функционалности на организма, а второто копие е било употребявано като недопечен материал за една напълно новаторска еволюция.

В частност специализацията на античните гени е положила основите за развиването на комплицираната нервна система. При гръбначните животни да вземем за пример учените откриха гени, виновни за производството на миелиновите обвивки към нервните кафези. Те са създали допустимо бързото предаване на нервните сигнали. При хората пък откриха гена FGF17, който играе значима роля за опазване на когнитивните функционалности в преклонна възраст.

Изследвайки еволюцията на типовете на тъканно равнище, учените демонстрираха, че измененията в потреблението на гените в разнообразни елементи на тялото играят значима роля за появяването на нови и неповторими черти при животните. С други думи, когато гените стартират да работят в избрани тъкани, това води до развиването на нови свойства и качества.

„ Тази работа ни накара да преосмислим функциите и функционалностите на гените. Тя сподели, че гените са от решаващо значение за оцеляването и откакто са се запазили в продължение на милиони години, могат елементарно да придобият нови свойства по време на еволюцията “,

казва професор Мануел Иримия, един от създателите на научната работа.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР