Преди руския президент Владимир Путин, на когото Международният наказателен съд

...
Преди руския президент Владимир Путин, на когото Международният наказателен съд
Коментари Харесай

Лидерите, които са били под прицела на Международният наказателен съд преди Путин

Преди съветския президент Владимир Путин, на който Международният углавен съд (МНС) разгласи предишния петък, че, на мушката на основания през 2002 година МНС са били и други държавни глави и представители на управляващите. Не всички са задържани.

Ето някои значими персони, преследвани от МНС:

Джоузеф Кони

Ръководител на угандийските бунтовници от Съпротивителната войска на Бога. МНС му издава заповед за арест през 2005 година Повдигнати са му обвинявания за 12 типа закононарушения против човечеството, измежду които полово иго и подчиняване, а също по този начин и за 21 типа военни закононарушения. Той по този начин и не е задържан и продължава да се укрива от правораздаването.

Томас Лубанга

Арестуван е през март 2006 година в Демократична република Конго и е трансфериран в Международния углавен съд в Хага. Той е първият човек, против който МНС повдига обвиняване. Обвинен е във военни закононарушения.

През 2012 година е наказан на 14 години затвор за набирането на деца за бойци по време на спора в Демократична република Конго. Освободен е през март 2020 година, защото се приема, че срокът на излежаване на присъдата е почнал да тече от датата на ареста му.

Жан-Пиер Бемба

Бивш вицепрезидент на Демократична република Конго. Вкаран е в пандиза от МНС през 2008 година за период от близо 10 години. Съден е за военни закононарушения и за закононарушения против човечеството, осъществени от бойците му в Централноафриканската република (октомври 2002 - март 2003 г.), където те идват, с цел да оказват помощ на войските на Анж-Феликс Потасе, които се борят с бунтовниците на Франсоа Бозизе. Той апелира присъдата си и е оневинен от МНС през юни 2018 година

Омар ал Башир

През март 2009 година суданецът Омар ал Башир става първият настоящ държавен глава, на който МНС издава заповед за арест за " военни закононарушения " и за " закононарушения против човечеството " в Дарфур. На 12 юли 2010 година е упрекнат и в " геноцид ".

Две години след ареста си и свалянето си от власт през 2019 година Судан разгласи през август 2021 година, че ще съобщи някогашния президент на МНС. Засега това заричане не е изпълнено.

Лоран Гбагбо

След президентските избори през 2010 година Лоран Гбагбо, президент на Кот д`Ивоар от 2000 година, отхвърля да признае загубата си от Аласан Уатара. Хаосът, до който се стига в резултат на това, лишава живота на 3000 души.

МНС издава заповед за арест на Гбагбо през ноември 2011 година Бившият президент е трансфериран в центъра за задържане в Хага, с цел да дава отговор по обвиняванията в закононарушения против човечеството.

 Коя е дамата, която интернационалният съд в Хага желае да арестува с Путин Коя е дамата, която интернационалният съд в Хага желае да арестува с Путин

Той е оневинен след тригодишен развой и е освободен през февруари 2019 година, само че му е подредено да остане в Европа. През март 2021 година МНС дефинитивно го оправдава, което му дава опция да се върне в Кот д`Ивоар.

За избран интервал от време брачната половинка му Симон също е обект на интернационална заповед за арест, издадена от МНС.

Сейф ал Ислам Кадафи

Арестуван на 19 ноември 2011 година в Либия Сейф ал Ислам Кадафи, наследник на някогашния водач Муамар Кадафи, е обект на заповед за арест, издадена на 27 юни 2011 година, за закононарушения против човечеството, осъществени по време на репресиите против националното въстание, което се трансформира във въоръжен спор и докара до рухването от власт и до гибелта на полковник Кадафи.

Сейф ал Ислам е считан за дезертьор, защото е арестуван от либийските управляващи на незнайно място. Няколко пъти се показваха известия за освобождението му, само че не е ясно какво се е случило с него.

Баща му също беше на мушката на МНС, само че делото против него бе прекъснато след гибелта му през октомври 2011 година

Ухуру Кенията

През 2012 година МНС му повдига обвинявания за закононарушения против човечеството, осъществени по време на безредиците, последвали президентските избори в Кения през 2007 година През 2013 година е определен за президент на Кения.

През октомври 2014 година по искане на МНС се явява на съвещание за вероятно ново отсрочване на процеса по обвиняванията за закононарушения против човечеството, като става първият настоящ държавен глава, който се изправя пред МНС. През декември обаче МНС приключва процеса против него заради липса на доказателства.

Лидери, които са наказани от специфични трибунали

Чарлз Тейлър

Чарлз Тейлър, главен състезател от първата революция в Либерия (1989-1997 г.) и забъркан в гражданската война в Сиера Леоне, е наказан през 2012 година от Специалния арбитражен съд за Сиера Леоне на 50 години затвор за закононарушения против човечеството и за военни закононарушения, като става първият някогашен държавен глава, наказан от интернационален арбитражен съд след Нюрнбергския развой (1945-1946 г.).

Слободан Милошевич

Бившият сръбски президент Слободан Милошевич, задържан през 2001 година, умря през 2006 година, до момента в който против него вървеше развой в Хага за военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид пред Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия.

(БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР