ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ Времетраене: 3 часа и 26 минути Режисьор: Мартин Скорсезе В главните

...
ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене: 3 часа и 26 минути
Режисьор: Мартин Скорсезе
В главните
Коментари Харесай

Какво да очакваме от Убийците на цветната луна

ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ
Времетраене : 3 часа и 26 минути Режисьор : Мартин Скорсезе В основните функции : Лили Гладстоун, Леонардо ди Каприо, Робърт де Ниро, Джеси Племънс, Танту Кардинъл, Джон Литгоу Бюджет : 200 милиона долара С какво да се подготвим : с едноименната книга на Дейвид Гран
Мартин Скорсезе прави филми-шедьоври. Така считат хората и сходни са и множеството мнения за последния му филм. Нали въпреки всичко приказваме за един от титани в Холивуд, режисьорът на " Шофьор на такси ", " Казино " и " Добри момчета ".

" Убийците на цветната луна " в действителност напълно не е неприятен филм..., в случай че човек е американец, трансферирал междинната възраст с обич в сърцето към старите уестърни и загадка благосклонност към Доналд Тръмп. Затова и от такава позиция няма по какъв начин да поднесеш история за убийствата на десетки индианци от американци, които се пробват да се домогнат до благосъстоянията им, насъбрани от петрола в земите им, на всеки.

Точно това е и генералният проблем на кино лентата на Скорсезе - той потегля с упоритостта да оправдава употребяваните и убити осейджи, само че всичко това е се случва през " белия " взор на Ърнест Бъркхарт, героят на Леонардо ди Каприо.
 Снимка 638383

Историята в резюме: Ърнест се връща в Оклахома, откакто е бил на фронта на Първата международна война в Европа. Обича пиенето, хазарта, дамите и " паричките ", както самичък се показва. Там вуйчо му Уилям Хейл го взима под крилото си, тъй като така и така е локалният властник, почитан и от своите, и от индианците.

Убеждава го да се ожени за осейджи индианка, с цел да може да постави ръка на парите на племето, след което го включва и в цялостния си проект за последователно заличаване на осейджите, чиито пари би могъл да присвои Хейл. Следва следствие от новосъздаденото от Дж. Едгар Хувър ФБР.
 Снимка 638385

Болезнена, само че забавна история, която дава богата почва за деяние на Скорсезе. Ако задачата му в действителност е да покаже несправедливостите, изтърпени от коренното население на Америка, той можеше да покаже тяхната позиция.

Нещата щяха да стоят доста по-различно, в случай че централната линия за убийствата в фамилията на Моли Бъркхарт - индианка осейджи, която губи трите си сестри (едната е отровена, втората - убита, а домът на третата - взривен), беше разказана през погледа на Моли.
 Снимка 638384

Още повече че режисьорът разполага с брилянтната Лили Гладстоун, която изпълва ролята си до краен лимит и съумява да съобщи повече единствено с взор или безмълвие, в сравнение с Ди Каприо и Де Ниро дружно.
 Снимка 638377

Да, любимците на Скорсезе са и в този негов филм. И, почтено казано, към този момент е малко досадно да ги гледаме в функции, в каквито към този момент сме ги виждали. Робърт де Ниро като Уилям Хейл - могъщ и подъл мъж, изобретил проекта за бавното изтребване на осейджите, не демонстрира нищо повече от това, в което го гледаме към този момент няколко десетилетия.
 Снимка 638380

Леонардо ди Каприо напълно не е неприятен артист. И в случай че беше останал в първичната роля, за която е считан в " Убийците на цветната луна " - тази на сътрудника на ФБР Том Уайт, може би щеше да резервира повече достолепието си. Защото неговият Ърнест Бъркхарт е отстъпчив, малоумен и предразположен на пороците си мъж, който даже не съумява да отбрани от ноктите на вуйчо си дамата, която обича.
 Джеси Племънс е Том Уайт

Джеси Племънс е Том Уайт

Но това в действителност не е проблем на ди Каприо - казусът е, че Скорсезе е решил неопределен и незанимателен воин, който не претърпява никаква промяна в границите на този три часа и половина дълъг филм, да изнесе цялото деяние на гърба си. Защо - нямаме пояснение.
 Скорсезе с ди Каприо

Скорсезе с ди Каприо

Финалните минути на " Убийците на цветната луна ", в които развоят на историята е разказан под формата на радиотеатър, спонсориран от Lucky Strike, стоят неуместно и голословно. И сигурно обидно за всеки правоприемник на индианците осейджи, който е очаквал мъчителната история на народа му да получи заслужено показване. Защото за следващ път виждаме роман от гледната точка на преобладаващата просвета, която няма по какъв начин да огледа през очите на малцинствата, които е експлоатирала.

" Убийците на цветната луна " е по кината от 20 октомври.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР