Преди повече от десетилетие смъртта на 600 мигранти и бежанци

...
Преди повече от десетилетие смъртта на 600 мигранти и бежанци
Коментари Харесай

Проучване сочи тревожни тенденции при смъртните случаи с мигранти

Преди повече от десетилетие гибелта на 600 мигранти и бежанци в две корабокрушения в Средиземно море покрай италианския бряг шокира света и накара Организация на обединените нации да стартира броене на хора, които бягат от спор. Правителствата по света неведнъж обещаваха да избавят живота на мигрантите и да се борят с трафикантите, като в същото време стягат границите.

Въпреки това 10 години по-късно отчетът на Международната организация по миграция демонстрира, че светът не е по-безопасен за хората в придвижване.

Напротив, смъртните случаи измежду мигрантите са се нараснали.

От 2014 година повече от 63 000 души са изчезнали или починали, съгласно плана " Изчезнали мигранти ". Докладът показва 2023 година като най-смъртоносната година до момента. Тогава са регистрирани над 8 500 смъртни случая.

 
Данните са много тревожни. Виждаме, че 10 години по-късно хората не престават да губят живота си в търсене на по-добър. Причините са многочислени. По-голямата част от хората, над 60% от смъртните случаи, регистрирани от плана, се дължат на удавяне. Само в Средиземно море виждаме, че са регистрирани над 28 000 смъртни случая и изгубвания.
Хорхе Галиндо, представител на Института за световни данни към Изчезнали мигранти

В отчетът се оповестява, че смъртните случаи " евентуално са единствено дребна част от действителния брой на починалите в международен мащаб " заради компликациите при инспекцията на информацията. Нарастващият брой неидентифицирани мигранти по света е рецесия, сравнима с всеобщите жертви по време на война, считат специалисти. 

 
Правителствата би трябвало да работят дружно с гражданското общество. Семействата, които не знаят къде се намират техните близки би трябвало да имат по-добър достъп до останките на умрелите хора. 
Хорхе Галиндо, представител на Института за световни данни към Изчезнали мигранти

Когато през 2014 година стартира планът " Изчезнали мигранти ", настроенията в Европа са по-благосклонни към ориста на мигрантите. 

Но солидарността не продължи дълго. Европейските задачи за търсене и избавяне последователно бяха лимитирани след опасения, че трафикантите ще бъдат насърчени да подхващат повече евтини и смъртоносни дейности. 

Днес планът " Безследно изчезнали мигранти " остава единствената световна база данни със свободен достъп за смъртните случаи и изгубванията на мигранти.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР