Преди пет години започва работата по макета на паметник на

...
Преди пет години започва работата по макета на паметник на
Коментари Харесай

Още търсят място за паметник на дядо Добри в София

Преди пет години стартира работата по макета на монумент на дядо Добри - Светецът от Байлово, в столицата. Има направен план за слагането му, само че към момента се търси подобаващото място. Макетът се пази в учебното заведение по каменоделство в село Кунино.

Дядо Добри е индивидът, дарил хиляди левове на няколко храма в столицата. Един от най-големите донори на храм-паметник " Св. Александър Невски ". Служителите на храма постоянно ще помнят дядо Добри и неговите добрини.

" Хората минаваха през него като през в действителност праведник. Не като духовник, а просто като доста правоверен човек. Това за всичките тези хора той е направил нещо. Сиреч да се допрян до тази праведност, която ние си мислим, че сме изгубили в нашия съвременен свят, само че в действителност виждаме, че има вид да има ", сподели протойерей Антоний Милушев по Българска национална телевизия.

Светецът от Байлово ни напусна през 2018 година. В негова чест съдружие " Азбукари " създават план с учебното заведение по каменоделство в село Кунино за построяването на монумент на дядо Добри. " За нас е доста значимо да сложим този монумент, тъй като самодейността стартира 2018 година и децата, които чакаха с неспокойствие да го създадат, към този момент приключиха учебно заведение, само че идват идващите и те също задават въпроса " Кога? ", разяснява Цвета Кирилова, ръководител на съдружие " Азбукари ".



Снимка: Българска национална телевизия

Сдружението предлага паметникът да се сложи в парка на квартал " Гео Милев " наоколо до храм " Света Троица ". Миналата година към община " Слатина " е пусната молба за публично разискване.

" Дядо Добри по никакъв метод, при цялото ми почитание към него, само че той по никакъв метод не се свързва с регион " Слатина ". По никакъв метод не е правил активност тук. Своята праведна активност той в действителност е правил единствено в центъра на София. Това е и един от претекстовете на жителите, които са изказали негативно мнение по въпроса за разполагането на паметника в парка " Гео Милев ", уточни Георги Илиев, кмет на община " Слатина ".

" Честно да си призная, възнамерявам се кой има срещу слагането на този монумент и кой в действителност работи против положителното ", сподели Цвета Кирилова.

Въпреки че слагането на паметника е към момента под въпрос, макетът е подготвен.

" Първо две макетчета направих. Едното беше права фигура, другото седнала фигура. Избрахме седналата и започнахме някъде мисля, че беше февруари месец 2019 и за юли месец към този момент беше облят в гипс ", уточни Красимир Митов, ваятел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР