Преди пет години вие ми доверихте отговорната мисия да работя

...
Преди пет години вие ми доверихте отговорната мисия да работя
Коментари Харесай

Румен Радев: Налице е антимафиотски консенсус, България не бива повече да се управлява от екрана и по телефона

Преди пет години вие ми доверихте виновната задача да работя за единението на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни страна. Пет години по-късно още веднъж ни поверихте сложната задача да продължим пътя, по който поехме дружно и направихме първите решителни крачки. В деня, в който прекрачваме във втория мандат, първите ми думи са на благодарност към вас, скъпи съотечественици. Това съобщи президентът Румен Радев в послание към народа и Народното събрание след полагане на клетва пред народните представители във връзка втория си мандат като държавен глава.

,,Първият президентски мандат се случи в трагично време, в което остарелият властнически модел на ръководство доближи своя разцвет, до момента в който в обществото нарастваше негодуванието от корупцията, беззаконието и пропагандата, на които той се крепеше. Гражданският протест през 2020 година извади на повърхността обстоятелства и процеси, вследствие на които българите въстанаха против едноличната власт, феодализацията по места, схемаджийството, прокурорския чадър над злоупотребите и кривото огледало на медиите, против бедността, безпътицата и безправието. Този развой по демократизация ще е сложен, с неизбежните неточности и разочарования'', добави президентът.

По думите му отчуждението на жителите от политическата класа, недоверието в институциите, покварените медии ще са провокациите пред всички нас в идващите години, отчитайки, че последните служебни държавни управления способстваха за връщането на доверието в институциите.

Изборите през ноември дадоха ново парламентарно болшинство, което пое отговорност за ръководството. Чака ни оправянето с каскада от рецесии. Тази задача към този момент завладява дневния ред на държавното управление и Народното събрание. Оставам отворен за разговор и споделям отговорността за тежки и непопулярни, само че нужни решения. Ще не преставам обаче да бъда сериозен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната управляващи за неправилни. Текущите рецесии, които се изострят и използват от задкулисието, не трябва да отклоняват вниманието от стратегическите цели като преодоляването на демографската рецесия, повишението на стандарта на живот, духовното развиване, отстояването на националните ползи и достолепие, съобщи в речта си пред депутатите президентът.

Румен Радев означи още, че демокрацията и правоватата страна са фундаментите, които би трябвало да възстановим.

,,Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Нашите сънародници гласоподаваха за правдивост и правда, страната не трябва да се ръководи от екрана, под масата, по телефона и от задкулисието. Корупцията би трябвало да бъде съкрушена, с цел да оцелеем като страна и общество. Налице е историческа опция да върнем България в руслото на закона'', добави той.

Ако ръководещото болшинство не реализира бърз пробив в правосъдната промяна, ще се отвори пътят за реванш на статуквото. Нужни са ясно изразена политическа воля, законови и конституционни промени. Но отварянето на Конституцията за промени не би трябвало да се изчерпва единствено във връзка с правосъдната власт, акцентира Румен Радев.

По тематиката с демографската рецесия президентът предизвести, че с цел да я има България, би трябвало да ги има и българите.

,,Нацията ни претърпява прехода като контузия, сравнима с война. Време е за дълготрайни, финансово обезпечени политики за понижаване на смъртността, увеличение на раждаемостта и ограничение на емиграцията. Благотворителността не може да замести държавната грижа. Пазарът и пиарът не могат да компенсират неналичието на работещи обществени механизми'', уточни президентът.

Според президента консенсус би трябвало да се образува и към идеята за просветена и образована нация.

Това е дълготрайна инвестиция, която няма да донесе политически дял на нашето потомство държавници и общественици, само че е дълг и историческа задача, която не търпи отсрочване, означи Румен Радев.

Президентът прикани и за смяна на здравния модел към качествено и налично опазване на здравето, в което здравето на пациента не е стока, а младите лекари и медицински сестри не напущат България.

В обръщението си президентът открои нуждата от ускорена промяна към нов стопански модел, учреден на науката, нововъведенията, производствата с висока добавена стойност, както и обезпечаването на чиста, налична и предсказуема сила. Президентът настоя и за постоянна и предсказуема нормативна среда, отбрана на собствеността и конкуренцията, поощряване на предприемчивостта и вложенията. Румен Радев уточни, че би трябвало да се обезпечава държавна поддръжка за българската просвета, на която разчитаме да построява духовни полезности и да сплотява нацията.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР