Преди пандемията найлоновото пликче бе в отстъпление в ЕС, а

...
Преди пандемията найлоновото пликче бе в отстъпление в ЕС, а
Коментари Харесай

Пандемията и замърсяването с пластмаса: Устойчивостта отиде на боклука

Преди пандемията найлоновото пликче бе в оттегляне в Европейски Съюз, а в този момент се завърна

Пандемията води до приложимост на рекордно количество маски и ръкавици, както и до възраждането на опаковките за еднократна приложимост. Пластмасата е основна за отбраната на хората, изключително на медицинските служащи на първа линия против COVID-19. Но природозащитниците са обезпокоени, че постигнатият прогрес в ограничението на пластмасовите боклуци е напът да бъде зачеркнат. Европейски Съюз таман предприе упорит курс към понижаване на замърсяването с пластмаса и се сблъска челно с пандемията от ковид. В доста супермаркети плодовете и зеленчуците към този момент се оферират в самостоятелна найлонова опаковка, а клиентите, които се тормозят да не се инфектират, са удовлетворени от това изобретение. Същевременно преработването в доста европейски градове спря поради въведените карантинни ограничения, обществената отдалеченост, ограничавания операционен потенциал и опасенията за " инфектирани " боклуци. В резултат подлежащи на преработване отпадъци в този момент се горят или изхвърлят на сметища.

Пандемията е напът да зачеркне постигнатия дотук прогрес в ограничението на пластмасовото замърсяване. Тя основава планини от боклуци, измежду които ръкавици за еднократна приложимост, маски, защитни дрехи и опаковки от дезинфектанти. Кризата с ковид докара до увеличение на производството на по този начин нужните в този момент пластмасови артикули и държавните управления започнаха да се надпреварват да се запасяват. Скорошен отчет на BloombergNEF пък показва, че " загрижеността за хигиената на храните поради COVID-19 ще усили потреблението на пластмасови опаковки и ще ликвидира досегашния прогрес на фирмите в сферата ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пандемия от пластмаса

От жителите, които изхвърлят ръкавици и маски, до значимите регулации за използването на пластмаса, които са анулирани или отсрочени в някои страни, казусът с отпадъците заема второстепенно място по време на тази изключителна здравна рецесия. " Хората в този момент са по-фокусирани върху хигиената, когато става въпрос за хранителни артикули, и нямат доверие в артикули без опаковки ", споделя пред Politico Мара Ханкър, ръководещ шеф на Германското лоби за пластмасови опаковки. Пред CNN Джон Хокевар, шеф по въпросите на океаните към Greenpeace, показва: " Пред къщата ми на всички места се въргалят изхвърлени ръкавици и маски. Структурата им ги прави изключително рискови за морските животни. Ръкавиците могат да замязят на медузи или различен тип храна за костенурките, а връзките на маските могат да ги удушат. "

Екологични други възможности на пластмасата като торби за многократна приложимост сега се възприемат като по-опасни. Някои европейски търговци на дребно не разрешават на клиентите си да употребяват лични съдове при поръчването на храна за у дома, с цел да се избегне рискът от заразяване. Кафенета пък не разрешават чашите за многократна приложимост и сервират питиета единствено в такива за еднократно потребление. Голяма част от терзанията идват от проучвания като това на американския Национален здравен институт, съгласно които вирусът може да се задържи до три дни върху някои повърхности. Честото разбиране е, че е по-малко евентуално пластмасовите материали да съдържат вируса, само че изследване, оповестено в The New England Journal of Medicine, демонстрира, че той може да живее до 24 часа върху хартия, картон и тъкани спрямо до 72 часа върху пластмаса.

Санитарните пред екологичните съображения

" Преди пандемията найлоновото пликче бе в оттегляне. Пластмасата за еднократна приложимост бе обект на нападателни и сполучливи рестрикции. Потребителите започнаха да си дават сметка, че би трябвало да понижат количеството използвана пластмаса. Компаниите се прехвърляха на по-устойчиви материали. Сега санитарните съображения заплашват годините прогрес ", написа в собствен разбор NBC News. Преди появяването на ковид публичните настройки накараха марки и търговци на дребно да употребяват по-малко опаковки. Някои артикули, като да вземем за пример свежата продукция, можеха да се купят без съпътстващи найлонови пликчета. Докато в този момент процесът се връща наопаки. И въпросът е може ли рециклиращата промишленост да преживее пандемията? Може ли към момента да се реализира устойчива стопанска система във връзка с пластмасата?

" Всички тези ограничения са оповестени като краткотрайни, само че какъв брой дълго ще се задържат, подхранвани от паниките по отношение на здравето? С настъпването на COVID-19 наподобява, че се обръщаме към пластмасата за еднократна приложимост ", написа в блога си Гжегож Пежко, икономист от Световната банка.

Справянето с повишеното количества пластмасови боклуци ще бъде голямо предизвикателство за държавните управления по света, изключително за разрастващите се страни. " Знаем, че замърсяването с пластмаса е световен проблем, действителен преди ковид. Но в този момент следим доста старания на промишленостите да изтрият част от триумфа, който постигнахме. Трябва да сме доста деликатни накъде ще поемем след пандемията ", декларира пред CNN Ник Малос от неправителствената организация Ocean Conservancy.

Пластмасата е основна в предпазването на хората, изключително на медицинските служащи, които са на първа линия против ковид. Но в същото време увеличеното потребление на пластмасата за еднократна приложимост ще има дълготраен резултат върху околната среда. Иронията е, че до момента в който произвеждаме пластмаса, с цел да се борим против здравната рецесия, способстваме за задълбочаването на друга рецесия. Както показва Ник Малос: " На първо място това е време за приоритизиране на публичната сигурност. Но също по този начин би трябвало да осъзнаем, че казусът с отпадъците, който бе осветен от тази пандемия, също е от голяма важност. " Възползване от момента

Индустрията за производството на опаковки се възползва от създалата се обстановка. Европейски лобистки групи упорстват Брюксел да забави идните регулации и да отстрани възбраната на някои пластмасови произведения за еднократна приложимост. " Секторът за произвеждане на найлонови пликчета претърпя доста загуби напоследък и в този момент обикаля в близост, потвърждавайки, че пластмасата за еднократна приложимост е по-хигиенична от торбите за неведнъж потребление. Това изказване подхранва паниките на хората ", показва пред Politico Джейн Мънк, ръководещ шеф на неправителствената организация Food Packaging Forum. И храната се изхвърля

Пандемията пречи на Европейски Съюз да реализира и друга своя амбициозна цел с изключение на ограничението на пластмасата, а точно намаляването на половина на изхвърляната храна в блока до 2030 година В изискванията на пандемия огромни количества хранителни артикули се изхвърлят поради затварянето на заведенията за хранене, питейните заведения и хотелите, както и заради проблеми с веригите за доставки. Освен това доста разтревожени жители се презапасиха с храна, която остана неизконсумирана. Особено притеснително е ситуацията в млечния бранш - защото цената на млякото спадна, някои фермери изхвърлят непродаваемата продукция. В същото време затворените граници и рестриктивните мерки при пътуванията стопираха идването на трансгранични сезонни служащи, вследствие на което реколтата в доста страни остава необрана по полетата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР