Каролайн Кенеди пресъздава героичното плуване на баща си JFK от Втората световна война

...
Преди осемдесет години тогавашният лейтенант от ВМС на САЩ и
Коментари Харесай

Преди осемдесет години тогавашният лейтенант от ВМС на САЩ и бъдещ президент на САЩ Джон Ф. Кенеди героично преплува между тихоокеанските острови, за да помогне за спасяването на екипажа на своя торпеден катер, който беше унищожен от японски военен кораб по време на Втората световна война.

Героизмът на Кенеди като командир на PT-109 помогна да се постави основата за военен и лидерски рекорд, който ще му помогне да бъде избран за 35-ия президент на Съединените щати през 1960 г.

В сряда дъщеря му Каролайн Кенеди, сега посланик на САЩ в Австралия, пресъздаде част от подвига на баща си, преплувайки около три четвърти от миля (1,2 километра) за около 30 минути между две малки островчета на Соломоновите острови, оградени с палми.

„Това ми даде нова оценка за героизма на баща ми и неговия екипаж“, каза посланикът в публикация в акаунта на посолството на САЩ в Twitter, сега известен като X.

65-годишната Кенеди плува със сина си, внука на покойния президент, Джак Шлосберг.

„Изпитвам голяма признателност и възхищение от това, което направи дядо ми, и постоянството, което трябва да е било необходимо, за да оцелее“, каза Шлосберг в публикация в Twitter.

PT-109 на JFK беше ударен от разрушител на японския императорски флот в ранната сутрешна тъмнина на 1 август 1943 г. Малката лодка с дървен корпус беше разкъсана от японския кораб и се преобърна. Кенеди събра своя оцелял екипаж – 11 от 13-те на борда на PT-109 – и ги изпрати на 3,5 мили (5,6 километра) плуване до малкия остров Плъм Пудинг, който сега е кръстен на него.

В следващите дни, според разказ от неговата президентска библиотека, JFK и екипажът му ще плуват до близките острови, включително Оласана и Нару, в търсене на храна и спасение. Плуването между Оласана и Нару, което баща й направи няколко пъти, беше пресъздадено от посланик Кенеди в сряда.

В крайна сметка екипажът на PT-109 ще получи помощ от двама островитяни, Биуку Гаса и Ерони Кумана, които са разузнавачи на съюзниците и свързват Кенеди с американския флот.

 Джон Ф. Кенеди и брат му Джоузеф Кенеди младши през 1945 г. class= Джон Ф. Кенеди и брат му Джоузеф Кенеди младши през 1945 г. Архив Хълтън/Архивни снимки/Гети изображения

„Отговорност на лидерството“

На 8 август 1943 г., седмица след като PT-109 е изгубен, оцелелите му екипажи са безопасно върнати в ръцете на американския флот. Кенеди по-късно беше награден с медал на ВМС и Морската пехота „за своята смелост и лидерство“, според сметката на президентската библиотека.

В реч на остров Кенеди във вторник дъщерята на покойния президент поздрави баща си, както и Гаса и Кумана, чиито семейства присъстваха.

„Синът ми и аз сме чест да можем да ви благодарим лично за това, което бащите ви направиха преди 80 години“, каза им тя.

„Баща ми дължеше живота си на тяхната смелост, готовността им да се изложат на риск и да служат на страната си в битката за свобода“, каза американският посланик.

И тя обясни защо Соломоновите острови заемат специално място в сърцето й.

„Това място направи президента Кенеди човека, какъвто беше. Това е мястото, където той за първи път изпита отговорността на лидерството - знанието, че животът и безопасността на неговия екипаж зависят от него. Той рискува собствения си живот, за да спаси техния. Това се превърна в начина, по който живееше живота си“, каза Каролайн Кенеди.

1962: американският държавник Джон Кенеди, 35-ият президент на САЩ, прави реч. (Снимка от Central Press/Getty Images) 1962: Американският държавник Джон Кенеди, 35-ият президент на САЩ, прави реч. (Снимка от Central Press/Getty Images) Central Press/Hulton Archive/Getty Images

JFK е убит в Далас през 1963 г. и по-късно е погребан в Националното гробище Арлингтън във Вирджиния.

В понеделник Каролайн Кенеди разказа как преди 15 години е разбрала, че Кумана е отдал почит, която е пожелал да бъде положен на гроба на президента.

„Оказа се, че това е рядък и ценен пример за „поръчкови пари“, които са били в семейството повече от 100 години. Издълбани от гигантска черупка на мида по начини, които не са напълно разбрани от западните антрополози, черупките се използват във важни церемонии, включително официални отдавания на почит в чест на нечий вожд“, каза американският дипломат.

Жестове като Кумана създават връзки, които издържат изпитанието на времето, каза тя. И в замяна имаше подарък за семействата на островитяните.

„Като малък знак на нашата благодарност, бих искала да ви подаря последните две игли на PT Boat, които притежавам, принадлежали на президента Кенеди“, каза тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР