Преди около седмица ви разказахме как едни и същи привилегировани

...
Преди около седмица ви разказахме как едни и същи привилегировани
Коментари Харесай

Докато народът скандира ”Оставка” - в чии ръце попадат обществените поръчки у нас? Домусчиев също ”изплува”

Преди към седмица ви разказахме по какъв начин едни и същи привилегировани лица получават концесиите на родните плажове. Разказахме за компаниите им и всички въпроси, които изникват към тях, само че които остават без отговор. Историята продължава.
Оказва се, че въпросът не визира единствено родните плажове. На концесии се отдават и други обекти. Все по-наяве стартират да изплуват схемите за раздаването на публични поръчки, които отиват в ръцете на едни и същи компании.

Сред тях е находище “Кубрат” край Плевен. Добив на варовици ще реализира компанията “Тони Тодоров” ООД и то за период от 35 години.

Фирмата е добре позната в миньорския град. Оказва се, че “Тони Тодоров” е взела участие в строителните действия по укрепването на постройката на ДКЦ - Втора поликлиника, гр. Перник. Договорът е подписан сред общината и притежателя на компанията. Впечатление обаче прави тогавашния кмет - инж. Иван Иванов, някогашен кмет от партия ГЕРБ.

.

Причината - Иванов е обект на следствие за корупция, която се отнася до схеми със сметоизвозването. Тогава се заприказва, че от общината са били източени над 1 милион лв. за интервала 2012-2016 година Според държавното обвиняване парите са били дадени на компанията, без обаче отсреща да е била свършена каквато и да било работа, а също така цената е била най-малко четири пъти по-висока от действителната.

Иван Иванов е един от някогашните кметове, които стават обвинени. Освободен е под парична гаранция от 150 хиляди лв..

Договорът е подписан със заповед на тогавашния кмет Илинка Никифорова, а парите са усвоени при различен градоначалник - Иван Иванов. На процедура за едно и също нещо е платено няколко пъти, като общината се е пробвала да прикрие заплащането. Протокол за осъществена работа няма.

Фирма “Тони Тодоров” изплува и при други огромни покупко-продажби. Договор с сдружението е бил подписан и за реализиране на главен ремонт на съществуващата настилка на централния вход на Зоологическата градина - София. Другата страна по контракта е Столичната община.

.

Същата компания печели друга социална поръчка през 2016 година - за построяването на велоалея в община Перник. Тогава се получи закъснение поради недостатъци. Стигна се до преправка на 6-километровото трасе.

.

С решението на Министерския съвет, взето на съвещанието на 8 юли излиза наяве, че компанията ще получи концесията на находище “Кубрат” в Плевенско за период от 35 години. През този интервал „ Тони Тодоров " ООД ще вложи над 500 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 800 хиляди лева

Шуменската компания “Барс” АД пък е избрана за концесионер на находището “Ламбурлука” в община Смядово. Дружеството получава разрешение да добива варовици. Фирмата ще бъде концесионер за период от 21 години. През този интервал компанията се задължава да вложи близо 50 хиляди лева Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта пък ще надвишават 450 хиляди лева без Данък добавена стойност.

“Барс” АД е дълготраен сътрудник на община Шумен, що се отнася до публичните поръчки. Фирмата печели с лекост състезания за реализатор на зимното поддържане на общинската пътна мрежа през 2007 и 2010 година Миналата година пък “Барс” АД дава отговор за ремонтите на улиците в град Шумен. Общата сума за цялата социална поръчка е 209 000 лв. без Данък добавена стойност.

В края на месец юни Министерският съвет взема решение да отдаде на концесия находище “Блян” за период от 35 години. Фирмата, която печели състезанието още веднъж е добре позната - “Ватия кварц” АД. През този интервал концесионерът ще вложи близо 12.4 млн. лева вложения в добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал ще надвишават 12 млн. лева без Данък добавена стойност.

.

Същото сдружение бе несъмнено за концесионер на находище “Златен дол “ край Ветово предходната година още веднъж за период от 35 години.

Справка в Търговския указател обаче демонстрира, че в собствеността на компанията взе участие не какъв да е, а Георги Домусчиев.

.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР