Преди около 500-1500 години почти цялата мегафауна на Мадагаскар и

...
Преди около 500-1500 години почти цялата мегафауна на Мадагаскар и
Коментари Харесай

Защо са изчезнали птицата додо и гигантският лемур на Мадагаскар

Преди към 500-1500 години съвсем цялата мегафауна на Мадагаскар и Маскаренските острови - големи костенурки, птици додо, лемури с размерите на горили, триметрови слонски птици, изчезва. Сега откриватели от университета на Инсбрук, Австрия, разкриват действителната причина за измирането на неповторимите животни, написа сп. " Сайънс адвансис ", представено от Българска телеграфна агенция.

Учените преди са считали, че изгубването на мегафауната в района евентуално е обвързвано с климатичните промени и засушаванията за продължителни интервали от време.

За задачите на актуалното проучване специалистите са изследвали залежи на потребни изкопаеми на Маскаренските острови, защото те са едно от последните места, заселени от хора. Изследователите са открили, че в границите на няколко века след идването им, мегафауната в района е била унищожена. Резултатите от проучването им демонстрират, че сушата и най-много нарасналата човешка интензивност нанасят " двоен удар " на локалните екосистеми.

Учените са разкрили, че гигантските животни на островите са били много устойчиви на климатичните съмнения и са съумели да преживеят хилядолетия на суша. Пристигането на хората обаче не им е оставило никакъв късмет. Според откривателите колонизацията на района, ловът и обезлесяването са се трансформирали в спомагателни стресови фактори, които са довели до гибелта на неповторимата мегафауна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР