Преди около 2 месеца трима младежи от Университета за национално

...
Преди около 2 месеца трима младежи от Университета за национално
Коментари Харесай

ЛЕО: Системата за акредитация на висшите училища трябва да бъде променена


Преди към 2 месеца трима младежи от Университета за национално и международно стопанство (УНСС) показаха свои оферти за промени в системата на висшето обучение. Повече присъединяване на студентите в университетските решения, нов метод на акредитация на висшите учебни заведения и законово регламентиране на правата и обвързване на студентите.

Органът, който прави акредитацията на висшите учебни заведения, самата негова конструкция допуска некачествена оценка и необективно оценяване на университетите. Това показаха в изявление за предаването " Хоризонт до обед " основателите на съдружие " Лидери за европейско обучение " (ЛЕО) Мартин Пенчев , Марин Дандаров и Кезим Медев разясниха:

Отделно самите критерии, по които се правят оценка университетите, съгласно нас са неправилни. Те дават една неправилна преценка за това какво се случва в действителност в университетите. Самите критерии, по които се прави оценка, не постоянно са толкоз справедливи. За другите специалности по в миналото те даже са неприложими. В момента акредитацията за Медицинския университет или за който и да било юридически факултет са с едни и същи критерии. Според нас не би трябвало да е по този начин. В Холандия системата също е по десетобалната система, отново имат програмна и институционална акредитация на университетите, само че оценка над осем няма, а в България няма оценка под осем. Отделно е това, че преподаватели от два университета на разменни начала вървят и си пишат оценките. Като цяло доста практики трябваше да се спрат.

Предложенията и концепциите на студентите са чудесни, най-малко от това, което виждам в медиите, тъй като те все още не са постъпили в комисията публично, с цел да ги разясняваме, тъй че следим само и единствено изявленията. Това разясни пред " Хоризонт " ръководителят на парламентарната комисия по обучение Милена Дамянова :  Милена Дамянова

Аз постоянно съм приветствала присъединяване на студентите в ръководството на висшите учебни заведения, без значение дали това би трябвало да бъде в специфичните органи. Мнението на студентските препоръки се регистрира. Знаете, че предходната година направихме ремонти в Закона за висшето обучение, с които се постарахме в действителност представителството да бъде по-голямо, да има бистрота в работата на студентските препоръки. Това са рецензии, които имаше към националното посланичество през последните години.

Цялото изявление с Мартин Пенчев, Марин Дандаров, Кезим Медев и Милена Дамянова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР