Преди няколко века добре изработените стъклени предмети са били изключително

...
Преди няколко века добре изработените стъклени предмети са били изключително
Коментари Харесай

Откриха край Бургас част от най-голямото потънало стъклено съкровище по нашето Черноморие

Преди няколко века добре направените стъклени предмети са били извънредно скъпи движимости на лукса. Те са участвали само върху масите на аристокрацията, богатите търговци и висшето духовенство в Средновековна Европа.

Това лято край Бургас беше открита част от най-голямото потънало стъклено богатство по нашето Черноморие. От години археолозите знаят, че водолази са намирали тук сходни артефакти, само че не и точната локация. Техните догатки се насочиха към акваторията на залива Ченгене скеле, покрай нос Чироза. С поддръжката на Община Бургас бяха осъществени изследвания както на брега, по този начин и под вода, които приключиха с забавни открития.

Сред находките от морското дъно са десетки елементи от стъклени съдове с извънредно качество. Няколко от тях бяха показани през днешния ден на конференция в двора на Етнографския музей. Най-много са чашите за вино. Археолозите не желаят да спекулират, само че допускат, че те са създадени през 17 век, евентуално някъде в Италия. Работната догадка е, че стъкленото богатство е пътувало с транспортен съд, който се натъква на подводен риф и потъва покрай нос Чироза. Археолозите са на мнение, че в случай че изследванията под вода продължат, може да бъде локализиран и самият кораб с още от неговата стока.

Дори с откритото досега, Регионален исторически музей - Бургас към този момент има във фонда си повече първокласно стъкло от Националния ни и куп други музеи в Европа.



" Проучени са единствено 3-4 % от територията в залива Ченгене скеле, забавна на науката. Очакваме още забавни находки. Ще продължим да оказваме помощ на археолозите финансово и логистично. Откритите находки ще експонираме на място в рибарското населено място Ченгене скеле, където построяваме етнографски комплекс, както и в кв. " Крайморие ". Имаме подозрение, че част от забавните находки от залива Ченгене скеле към този момент са извадени от водолази обратно през годините. Затова приканвам хората, които държат такива предмети в домовете си, да ги върнат в музея, с цел да създадем една внушителна експозиция. Заявявам публично, че Община Бургас ще обезпечи средства за тяхното откупуване ", съобщи кметът Димитър Николов.

Ако имате такива артефакти и желаете да ги върнете на своя град, обърнете се към шефа на РИМ - Бургас - Милен Николов.

В днешната конференция резултатите от археологическото лято на нос Чироза показаха проф. Иван Христов, доктор Найден Прахов и Милен Николов. Освен стъклените предмети, има още няколкостотин находки, които ще попълнят фонда на РИМ - Бургас.

През месец юли приключи първият стадий от разкопките на укрепен елинистически обект от II-I в. прочие Хр., ситуиран на нос Чироза. Укреплението е имало повърхност от 800 кв. м. и е било защитавано от каменна стена и огромен трап с дълбочина 1.3 м. и ширина близо 4 м.



Показател за датирането на обекта е керамичният материал. При 260 обработени керамични фрагмента, 40 % са от тракийска керамика - съдове, работени на ръка, с пластична декорация и излъскана повърхнина. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на локални и вносни купи, червенолакова керамика с релефна декорация. Сигурен маркер за датиране на обекта са дръжките, дъната от коски амфори (от остров Кос) и керамичните фрагменти с хипотетичен генезис от региона на античен Пергам.

Откриването на рова и следенето, въпреки и в първичен стадий, на каменния дувар, дава опция да се допусне, че на нос Чироза е бил построен следващият късноелинистически укрепен център, синхронен с към този момент известните такива при гр. Приморско (м. Фармакида), с. Синеморец, с. Бродилово и с. Извор. Съществува възможност обаче тесният дувар и ровът да са маркирали теменоса на крайморско светилище.

В акваторията на носа проф. Иван Христов локализира древен обект, показан от разнородни материали с необятна датировка. Благодарение навременната интервенция на кмета Димитър Николов и шефа на РИМ-Бургас бе обезпечено финансиране за сложно изследване на обектите както под вода, по този начин и на сушата.

Така от 30 юни до 7 юли в източната и югоизточна акватория на нос Чироза бяха извършени подводни търсения, финансирани напълно от Община Бургас. В резултат са открити археологически структури и находки на повърхност от 2 декара, които са картирани. Същевременно са осъществени и геофизични изследвания и батиметрично снимане на морското дъно, с помощта на поддръжката на Центъра за подводна археология - гр. Созопол.

В изследванията взеха присъединяване водолази от Центъра за подводна археология и Общински водолазен център - гр. Созопол, инж. Кирил Велковски, доктор Богдан Проданов от Институт за океанология във Варна, доктор Милен Николов - РИМ Бургас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР