Преди няколко седмици журналисти от руския сайт за разследвания The

...
Преди няколко седмици журналисти от руския сайт за разследвания The
Коментари Харесай

Le Monde: Разкриха 305 агенти на руското ГРУ

Преди няколко седмици публицисти от съветския уебсайт за следствия The Insider разкриха данните на 305 сътрудници на съветското военно разузнаване - Главното ръководство на Генералния щаб на Русия, известно още като ГРУ, оповестяват rfi и в. " Le Monde ".

По думите на военния специалист Александър Голц, това е злополука.

Руските управляващи, окрилени от интервенциите си в киберпространството, не предвидиха опцията за сходен ответен удар, само че се убедиха, че интернет е оръжие с двустранно деяние, показва в преписка от Москва публицистиката от " Le Monde " Изабел Мандро.

Данните за упоменатите 305 чиновници на ГРУ са били " осветени " в база данни на съветската Държавна ревизия за сигурност на пътното придвижване (ГИБДД), до която на практика всеки може да получи достъп.

" Ловците се трансфораха в цел ", разяснява пред " Le Monde " Роман Доброхотов, основен редактор на уеб страницата " The Insider ", който прави разкритията в съдействие с английската проверяваща група Bellingcat.

Изданието напомня, че Bellingcat разкри елементи от най-шумния шпионски скандал през годината - отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

Към момента може да се научи на практика всичко за осветените сътрудници за ГРУ, в това число интервенциите, в които са взели участие. Това сковава работата на над 1000 сътрудници от спецслужбите, добавя " Le Monde ".

Лекотата, с която могат да се вършат сходни разкрития основава комплициране, показва Доброхотов, като припомня различен неуспех на съветското разузнаване - интервенцията за образуване на държавен прелом в Черна гора. Черногорските управляващи непосредствено упрекнаха ГРУ, че проектът за прелом е целял да предотврати влизането на страната в НАТО. Един от разобличените тогава съветски шпиони Едуард Широков е превеждал на сърбите, участващи в проекта, пари посредством Western Union, а като адрес на подателя е посочвал московски адрес на ГРУ. И защото Широков към този момент е бил екстрадиран от Полша, засичането му е било обикновено.

Сред другите провали на ГРУ от последните години " Le Monde " показва изгонването от Холандия на четиримата съветски сътрудници, виновни за хакерската офанзива против офиса на Организацията за възбрана на химическите оръжия в Хага. Кибератаката е била ръководена от офицера от ГРУ Алексей Минин, ученик на съветската Военно-дипломатическа академия — елитна школа на " стратегическото агентурно разузнаване " на Москва, добавя френското издание, като се базира на следствие на Сергей Канев от центъра " Досие ".

Възпитаниците на тази академия, наричани на професионален диалект " костюмари ", биват изпращани да работят под прикритие в дипломатическите представителства и представителствата на съветски компании зад граница. Същата академия е приключил Виктор Илюшин, военният аташе на съветското посолство във Франция, който беше екстрадиран през 2014 година Френските спецслужби го уличиха, че е шпионирал персоналното обграждане на тогавашния президент на Франция - Франсоа Оланд.

Сред аргументите за неуспехите на съветското разузнаване специалистите показват рецесията от 90-те година, както и поставяните през последните години политически задания, за които кадровите шпиони не са готови.

" През 1990-те години доста високопоставени фрагменти (на ГРУ - б.р.) напуснаха и отидоха в бизнеса или в незаконния свят, други отпътуваха в чужбина. " - разяснява основният редактор на уеб страницата на московския център " Карнеги " Александър Баунов, който е някогашен посланик.

При тези условия спецслужбите е трябвало да се приспособяват към водената от Москва хибридна война, за която не са били подготвени.

" Към нормалната работа на военните аташета и на промишления шпионаж се прибавиха чисто политически задания: загадка работа против публицисти и публични структури, интервенция в политическите процеси ", — разяснява заместник-директорът на в. " Новая газета " Валерий Ширяев, някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

На този декор президентът на Русия Владимир Путин взе присъединяване на 2 ноември в отбелязването на юбилея на съветското военно разузнаване, учредено преди 100 години от Лев Троцки, и се опита да утеши войските си, отбелязвайки заслугите им в интервенцията в Сирия, написа " Le Monde ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР