Преди няколко седмици гръцките медии съобщиха, че е разкрита измамна

...
Преди няколко седмици гръцките медии съобщиха, че е разкрита измамна
Коментари Харесай

Да платиш 400 евро за фалшива ваксина, а да получиш истинска

Преди няколко седмици гръцките медии оповестиха, че е разкрита лъжлива скица, в която са забъркани над 100 000 антиваксъри, както и към 200-300 лекари и други медицински лица. Антиваксърите желали от въпросните лекари вместо ваксина да им бъде подложен солен разтвор против 400 евро.

Лекарите на собствен ред лъжели пациентите си и вместо солен разтвор, им слагали скрито ефикасна същинска ваксина. Те си взимали подкупа и по този начин се поддавали на корупцията, само че пък в същото време в честен проект работили правилно, споделя " Нойе Цюрхер Цайтунг ". Антиваксърите пък считали, че са съумели да излъгват системата. Но някои от тях усетили странични резултати от имунизацията. И нямало по какъв начин да си обяснят настъпването им, защото били уверени, че не им е била слагана същинска ваксина. Дали има проблем в това, че лекарите са лъжели за слагането на подправена ваксина, поставяйки същинска, само че пък са прибрали подкупа, пита създателят на публикацията - словенският филосов Славой Жижек. Единственото рационално етично основание би било в това, че пациентите са били имунизирани срещу волята им. Но пък те са желали да се показват за ваксинирани, без да им е подложен препарат, с което биха се трансформирали в заплаха освен за себе си, само че и за другите.

Преди броени дни в телевизионно изказване гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис порица нежалаещите да се имунизират и дефинира сегашната обстановка като " Пандемия на неимунизираните ", осведоми информативният портал griechenland.net. Премиерът моли към жителите на страната " да си затворят ушите против страха и всички типове шарлатани, които търгуват с незнанието, с цел да се бележит на напред във времето ".

От две седмици насам в Гърция радикалните антиваксъри към този момент може да се преследват и по законодателен път: прокуратурата има правото да се намеси, в случай че някой заплашва своя живот и живота на другите посредством така наречен подправени вести, акцентира порталът. Много антиваксъри възприемат наложителната имунизация освен като интервенция в персоналните им свободи, само че и като увреждане на физическата им цялост - като обезчестяване, единствено че осъществено от здравните управляващи. Но дали тялото ни в действителност ни принадлежи, пита Славой Жижек в " Нойе Цюрхер Цайтунг " и споделя в тази връзка за една жена в Словения, която лежала в болница и трябвало да бъде хранена изкуствено със системи.

Когато я попитали дали желае да бъде имунизирана, тя твърдо отказала, защото не знаела от какво се състои имунизацията - никога не желала в тялото ѝ да бъдат вкарвани непознати вещества. Дали това не дава отговор на сегашната обстановка? Независимо от имунизацията, ние от дълго време сме следени и манипулирани по способи, които не са ни известни. А гръцкият виц демонстрира в най-чиста форма по какъв метод ни управляват и манипулират, счита " Нойе Цюрхер Цайтунг ". Да влезем в разговор с антиваксърите?

Твърди се, че митингите на антиваксърите не са единствено израз на една антинаучна рационалност. В доста по-голяма степен става дума за цяла поредност други заблуди - възходящ надзор над живота ни, властта на фармацевтичните и другите концерни. Затова споделят, че би трябвало да влезем в разговор с тях, а не просто да ги наказваме с пренебрежение. В тази връзка Жижек написа, че тогава по сходен метод би могло да се приказва и за антисемитизма или за насилието над дамите, а това за него би било проблем. " Същинската власт на идеологията се крие в това, че тя освен ни подтиква да толерираме властта и да ѝ се подчиняваме. Тя ни мами - точно с предизвестията си да се пазим от машинация. Тя разчита не на нашето доверие (в публичния ред и неговите ценности), а на нашето съмнение. Посланието ѝ гласи: " Не вярвай на тези, които са на власт - те те манипулират. Само по този начин можеш да избегнеш да бъдеш излъган. " ", написа още философът в " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР