Преди няколко месеца той направи тревожни прогнози за демографското състояние

...
Преди няколко месеца той направи тревожни прогнози за демографското състояние
Коментари Харесай

Доц. Георги Бърдаров: Можем да обърнем тенденцията и да излезем о...

Преди няколко месеца той направи тревожни прогнози за демографското положение в България и пресметна, че българите ще са под 5 млн. в края на XXI век., също по този начин регистрира голям % необразовано население, както и демографски области превърнати в демографска пустиня.

 

Това са процеси, които не престават към този момент 30 години, акцентира доцент Бърдаров. Според него това ще се случи, в случай че не се подхващат ограничения. Той даде образци с страни, които са били в доста по-тежки демографски обстановки и са излезли от тях.

 

" Рецепта няма. Има целенасочена политика с доста ограничения в разнообразни сфери - поредно, методично, надграждащо, с цел да се излезе от тази обстановка ", безапелационен бе демографът.

По думите му първо би трябвало да идентифицираме кои са действителните демографски проблеми на България. Според него раждаемостта, която се акцентира като проблем, е безусловно естествена за развита европейска страна. Той уточни последните данни на Национален статистически институт, съгласно които страната ни е на трето място по този индикатор в Европейски Съюз.

 

Доц. Бърдаров е безапелационен, че действителните проблеми са свръх високата смъртност, изострен недостиг на младо интензивно население, териториални диспропорции и образованието при ромския етнос. Според него в тези насоки би трябвало да се работи.

" Някой чака да се упоменат някакви съответни демографски ограничения, които да извърнат обстановката. Такива ограничения не съществуват. Просто в разнообразни сфери би трябвало да имаме смяна, с цел да реализираме увеличение на каузи на младото интензивно образовано население и това е единственият излаз от демографската рецесия в актуалния свят ", разяснява доцент Бърдаров.

 

Според него с отрицателното говорене се дава доста отрицателно обръщение на младежите, от които се нуждаем. По думите му би трябвало да се промени философията на просветителната система, тъй като тя изостава от действителностите на пазара на труда и развиването на технологиите. Той добави, че тя е най-консервативната в целия свят. Според него финландската просветителна система е най-хубавата и тя би трябвало да бъде приспособена към България.

 

Доц. Бърдаров означи още, че от ден на ден младежи желаят да живеят в България. Това е малко начало на наклонност, само че е положителен детайл, безапелационен бе той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР