Преди няколко години Франция продава хеликоптери Super Puma на Украйна

...
Преди няколко години Франция продава хеликоптери Super Puma на Украйна
Коментари Харесай

Хеликоптерът, който уби вътрешния министър на Украйна, е забранен в Европа заради дефекти

Преди няколко години Франция продава хеликоптери Super Puma на Украйна за 1,5 милиарда евро. Сделката е финансирана с заем от френски банки.

Три основни фигури от властта в Украйна починаха при злополука с хеликоптер до детска градина в източното предградие на столицата Киев рано в сряда. Сред тях е Денис Монастирски - вътрешен министър и един от най-ценните съветници на президента Зеленски, взел участие в правенето на тактики за преодоляване на съветската инвазия. Двамата работят дружно отпреди Зеленски да заеме лидерския пост.

42-годишният Монастирски почина в сряда рано сутринта дружно с първия си заместител и държавния секретар към Министерство на вътрешните работи. От началото на войната той е най-високопоставената жертва.

При случая жертвите са 16 души, а минимум 30 са потърпевшите, настанени в болница, заяви началникът на президентската администрация Кирило Тимошенко. Сред тях има и 12 деца.

Екипът на министъра е пътувал към “гореща точка ” на войната, когато хеликоптерът му е паднал. Началникът на полицията в североизточния град Харков Володимир Тимошко разгласи, че ги е чакал за среща.

Времето рано сутринта е било мъгливо, а поради съветските удари не е имало ток в предградието. Единственото, което се разпознавало от хеликоптера, бил панел на вратата и един от роторите му, който паднал върху покрива на кола.

Основната версия е, че злополуката е случай - няма индикации за тенденциозен конфликт. Въпреки това службата за държавна сигурност работи по няколко сюжета - бойкот, техническа нередовност или нарушаване на разпоредбите за полет.

Шефът на полицията Игор Клименко написа във Facebook, че хеликоптерът е на украинската държавна работа за изключителни обстановки. Според очевидци летателният уред бил френски хеликоптер Super Puma - неразрешен от години в Европа точно поради чести механически неизправности.

През 2016 година редица страни като Норвегия и Англия стопираха търговски полети с въпросния модел поради злополука със Super Puma, превозвал пасажери от норвежка петролна платформа. Европейската организация за авиационна сигурност по-късно приземи последните употребявани модели. Все още обаче машините се употребяват в някои страни. В Бразилия да вземем за пример два от президентските хеликоптери са точно модифицирана версия на Super Puma.

След като Русия анексира Крим през 2014 година, Украйна имаше потребност да се достави с военна техника и подписа доста покупко-продажби с Франция, Грузия и други страни, като част от добитото включваше точно излезлия от приложимост модел Super Puma. Сделката сред Киев и Париж бе за 1,5 милиарда евро, финансирана посредством заем от френски банки.

От нахлуването на Русия през февруари 2022 година тези хеликоптери не са включени във военните интервенции, а се употребяват по-скоро за даване на незабавна здравна помощ или за напредване на държавни чиновници.

Вътрешното министерство има жизненоважна роля в поддържането на сигурността и ръководството по време на войната. Затова гибелта на трите основни фигури е голям проблем за Киев.

Президентът Зеленски разгласи случилото се за ужасна покруса, лишила живота на “истински патриоти ”. Съпругата му Олена, която е в Давос за присъединяване в икономическия конгрес, одобри новината извънредно прочувствено, като се разплака минути преди да ѝ бъде дадена думата.

Източник: " 24 часа "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР