Преди няколко години бумът в търсенето на най-важният метал за

...
Преди няколко години бумът в търсенето на най-важният метал за
Коментари Харесай

Литият не може да спре да поевтинява

Преди няколко години взривът в търсенето на най-важният метал за производството на електрически автомобили изпрати облагите и акциите на фирмите, които го добиват, мощно нагоре. Тогава множеството специалисти предвидиха, че през идващите години ни чака дефицит на суровината на пазара, а цените ще продължат да вървят нагоре.

Но през днешния ден обстановката наподобява по тъкмо противоположния метод - пазарът е изправен пред пренасищане от литий, а цените не престават да падат.

И това не е учудващо, защото от ден на ден и повече компании усилват добива си в очакване на експанзията на електрическите коли. Пример е най-големият снабдител на метала Австралия, където има шест нови мини за рандеман на литий. А това от своя страна е довело до пренасищане на пазара, написа профилираният уебсайт The Driven.

Според калкулации на Bloomberg цената на лития са паднали с 30% от своя връх и по оценката на анализаторите нейното рали надолу ще продължи.

Основна причина за това ще бъде предстоящият растеж от 23% на добива в Австралия в границите на идващите две години. Също по този начин Чили, която е вторият максимален експортьор на метала, възнамерява да удвои добива си през идващите четири години.

Все отново специалистите показват, че в дълготраен проект напъните в тази посока ще бъдат оправдани. Те предвиждат, че до 2030 година доставките на литиевойонни акумулатори ще се усилят повече от 10 пъти. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР