Преди няколко дни Владимир Путин обяви кардинални мерки за справяне

...
Преди няколко дни Владимир Путин обяви кардинални мерки за справяне
Коментари Харесай

Проф. Петър Иванов: В Русия вече дават 14 300 евро за 3 деца, а у нас раждаемостта се срина с 20,1% за година

Преди няколко дни Владимир Путин разгласи съществени ограничения за справяне с демографската злополука, които откриха необятен отзив освен в Русия, само че и у нас. Преди него същото направи и Виктор Орбан в Унгария.

Разбират ли нашите политици и специалисти пред какъв демографски колапс е изправена България, какви са данните за последните години. По тези въпроси Труд беседва с проф. Петър Иванов.

– Няколко страни в света организират и към този момент регистрират много положителни триумфи в решаването на демографските си проблеми. Как в този подтекст стоят нещата у нас, проф. Иванов?
– Неотдавна Организация на обединените нации разгласява Топ-20 на най-застрашените от понижаване на популацията страни по света – България, естествено, е първа измежду тях. От всичките тези страни 19 са някогашни социалистически страни, единствено Япония не е, а Германия е частично някогашна соц (ГДР).

Интересно е за какво от 230-те страни в света демографски страдат основно тези, които са изповядвали комунизъм? Някои европейски страни от въпросния Топ-20 към този момент няколко години са посочени като добър образец за решение на демографските рецесии в тях.

Полша, която към този момент има позитивен натурален приръст, Унгария на Орбан, Русия…

Не зная каква е повода тези страни да реализират триумфи в своята демография, а при нас нещата да се утежняват.

– Преди няколко дни Владимир Путин разгласи съществени ограничения за справяне с демографската злополука, които откриха необятен отзив освен в Русия, само че и у нас. Как оценявате демографската тактика на съветския президент и за какво?
– Стратегията на Путин съгласно мен е сполучлива.

Наричат я „ Изход от демографския капан” и нейни съществени съставни елементи са битката с бедността, поддръжката на фамилията и увеличението на раждаемостта, които Путин директно свързва със ориста на Русия. И знаете ли, че за това ще се влагат годишно 7,3 милиарда евро!

Парите за раждане на първо дете в фамилията ще се дават със задна дата: 467 хиляди рубли, или 6700 евро, за две деца – общо 8800 евро, за три – още 6400 евро. Сумарно като „ Матерински капитал” фамилията може да получи повече от 1 млн. рубли, това са 14 300 евро.

Ежемесечната помощ за по-бедните фамилии с деца ще е 164 евро. Ще има безвъзмездна топла храна за всички възпитаници до четвърти клас, вземат се ограничения против бедността, за възстановяване на опазването на здравето и на системата за образованието.

Подобни тактики съществуват от няколко години в Полша, Унгария, дори и в Македония. В Унгария сумата за стимулиране раждането е 33 000 евро, представяте ли си!

– Като чувам цифрите, които ми казвате, се чудя у нас дали политици и специалисти схващат пред какъв капан се оказваме с нашите данни, които по никакъв начин не са розови, а са си напряко черни.
– Така е, у нас нещата, уви, са напълно разнообразни. Населението стремглаво понижава. На Петровден предходната година в 14:07 ч., както първи съобщихме с вас в „ Труд” тогава, броячът на популацията на Организация на обединените нации сподели брой 6 999 999.

Ето по какъв начин от 9 милиона бързо отиваме към 6. Факторите за този смут са четири: ниска раждаемост (ние сме на 216-то място от 220 страни в света), висока смъртност (най-високата в света – 16,5 промила), огромна емиграция (според Национален статистически институт годишно емигрират 35 000 млади българи, съгласно Министерство на вътрешните работи цифрата е 50 000, а съгласно КНСБ – 70 000 души) и внезапно застаряване на популацията (има прогнози на нашия Национален статистически институт дори и за превишаване на броя на възрастните спрямо броя на по-младите.

– За намаляването на раждаемостта в България вие биете камбаната от години – може би 15, че и повече, поради което ви назовават „ черногледият професор”.
– Не съм песимист, а виждам с болежка и яд на протичащото се. И най-важното – не съм измамник.

Никой не е оборил нито една моя цифра до момента. Годишно е нас се раждат към 50 000 бебета, умират към 110 000 души. Разликата е негативна – минус 60 000, още 70 000 емигранти, стават общо 130 000 души.

В общи линии всяка година понижаваме (от негативен натурален приръст и емиграция) със 130 000 души, или с 365 души дневно, или с 15 души на всеки час. Като нещата за етническите българи са още по-страховити, те понижават всеки час с 19 души, а ромите се усилват с 4 души.

Те в този момент не са 300 000, както ги пресмята Национален статистически институт, а са към 1,5 млн. души и не престават да се усилват, като през 2050 година ще са болшинство в страната, в случай че тя още съществува…

– Раждаемостта спада, а абортите се усилват, припомням си едни ваши данни. Продължава ли това да е по този начин и в този момент?
– Откакто се води статистика, от 1953 год. са открити 6,5 милиона законни аборти, какъв брой са противозаконните не се споделя. Падат се приблизително по 100 000 на година. През 2018 година беше обявено от статистиката цифрата 27 000 аборта. В доста страни – католически, абортите са неразрешени, в случай че не са по здравословни аргументи. Чувам за такава наклонност и в Съединени американски щати и в други страни, без да показвам мнение по въпроса за уместността на възбраната. Сега обаче абортите у нас са паднали от междинното ниво.

– Защо?
– Това е рисков етнически зареден въпрос, само че ще кажа истината. Абортират единствено етническите българки. Циганките по понятни аргументи не помятат, а от нежна възраст, 11-12 години, стартират да раждат деца и с техния брой употребяват обществената система.

Може би 55% от новородените тази година не са с майчин език български. Етническите българчета в първи клас през актуалната година не са повече от 28 000.

– Има ли данни за одеве отминалата 2019-а година, по какъв начин стоят демографските действителности?
– Тази година след празниците още няма демографски данни.

Не знаем новородените, не знаем и умрелите през 2019 година Броячът на ражданията на Министерството на здравеопазването (МЗ) е блокиран.

Миналата година по това време аз разгласих 2 скрийншота с данните от този брояч.

Ето ги ужасяващите разлики в броя на новородените: от 57 236 през 2017 година те стават 45 611 през 2018 година Разликата е 11 625 бебета по-малко – понижението е с цели 20,1% (или 201 промила).

Искам да напомня цифрата 182 000 новородени през 1954 година, три-четири пъти повече от новородените в този момент.

През 2019 година демографските действителности несъмнено са толкоз кошмарни, че броячът по сталински обичай е закрит. Няма брояч, няма проблем!

– Добре, само че в уеб страницата на Национален статистически институт също ли липсват данните?
– И в уеб страницата на Национален статистически институт липсват данни за раждаемостта за 2017-а, 2018-а и за 2019 година, което е озадачаващо. Има оповестени данни за смъртността до 2018 година в това число. Известна е способността на казионните институции да се стремят да показват лакирани данни на работодателя си.

Ние сме международни първенци по смъртност, международни първенци по бързо изгубване, 2,5 милиона емигрирали, най-бедни, най-болни, най-неграмотни, най-корумпирани, най-покварени (Bloomberg), най-нещастни (ООН) в целия свят.

Няма по какъв начин всичко това да не е обвързвано с демографията и с неприятните вероятности пред страната и популацията.

– Демографската рецесия е налице, признават я всички, въпреки да е видно, че бялото знаме е вдигнато. Как може да се трансформират нещата в позитивен аспект?
– Да Ви кажа, у нас нещата с демографската злополука си остават кошмарни – никой не желае, а и не може, да пребори умирането на България. За демографията отговаряше Хасан Адемов, след това Бисер Петков, а в този момент Деница Сачева.

Не познавам компетентността, мотивацията и опциите на тези хора да се оправят с казуса.

Съществува „ Национална тактика за демографско развиване на България (2012-2030 г.)”, Българска академия на науките, всякакви комисии, експертни съвети… Не зная да са създали нещо смислено до момента, с изключение на презентации, планове и асимилиране на милиони евро.

Действителността удостоверява неефективността на сякаш напъните в тази област.

Авторите на Стратегията и на всичко, обвързвано с демографията, са в действителност два научни института от Българска академия на науките – Института за стопански проучвания (ИИИ) и Института за популацията и индивида (ИИНЧ) с общо 98 личен състав, подкрепят и от външни специалисти. Навремето Академията дори закри Демографския институт – у нас нямало демографска рецесия, проучвателна работа по въпроса била изцяло непотребна, а и липсвали финансови средства за това.

– В общественото пространство въпреки всичко се чуват обезверени гласове и опити за разрешаване на демографската рецесия, само че за какво всичко е безрезултатно?
– Знаете ли, до момента обществено са известни два отчета, на двата института на Българска академия на науките.

Общият размер на едногодишната, евентуално добре финансирана, работа на двата института по осъществяване задачата на държавното управление за актуализиране на Националната демографска тактика, е показан с тъкмо 2303 думи, колкото една прилична статийка за жълт вестник.

Първият отчет изброява три неща: че би трябвало да се основат условия за умерено увеличение на раждаемостта, нещо, което може да съобрази и човек с просветеност много под междинната, трябвало да се понижи смъртността, това също е елементарно разбираемо за всеки.

По въпросите, по какъв начин ще стане това и за какъв брой време ще стане, естествено, не се споделя безусловно нищо.

И още, трябвало да се понижи негативният натурален приръст, да стигнел той до стойност 0, т. е. коефициентите на раждаемостта и смъртността щели да се изравнят.

След като провижда равнене на коефициентите на раждаемост и смъртност, то тогава в България ще имаме нулев негативен приръст, т. е. той няма да понижава.

– Извинете, само че нулев негативен приръст – даже и след 50 години, звучи неуместно.
– Да, в сегашния демографски подтекст това е цялостен парадокс!

Даже в самото изказване за нулев негативен приръст има издевателски детайли и като че ли е насмешка.

Знаем всички, че екстраполациите на уважавани международни институции като Световната банка, Евростат, Държавния департамент на Съединени американски щати, Централно разузнавателно управление на САЩ, Департамента по стопански и обществени въпроси към Организация на обединените нации и други демонстрират, че до 2050 година популацията на България ще намалее с цели 2 милиона (след като единствено за 25 години, от 1990 година до 2015 година също е намаляло с 2 милиона, от 9 милиона станахме под 7 млн. души).

В Организация на обединените нации, да вземем за пример, пресмятат, че до 2050 година популацията ще намалее тъкмо с 27,9%, т. е. ще сме с 1 960 000 души по-малко.

Световната банка планува понижаване на популацията до 2050 година с цели 34% и т. н. Даже и нашият Национален статистически институт сочи същата картина в своя формален уебсайт: планувано население 4,9 млн. души след 55 години – съставлява понижаване с тъкмо 30%.

– В Стратегията за емиграцията има заложени пожелателни цели – като тази за връщане на хиляди българи в родината си. Реалистични ли са те?
– Това е извънредно странна и рискова тематика. Съвсем съществено се позволява, че в България ще се върнат 180 000 български емигранти, които са се устроили на всички места по цивилизования свят. Не се споделя по какъв начин ще стане това.

Най-скандално и рисково за националната сигурност на България в подтекста на настоящите събития по целия свят (ислямския тероризъм, войни, бежанци, имигранти) е мнението за „ основаване на условия за привличане на част от евентуалните емигранти от страни, стремящи се да се причислят към ЕС”.

Последната концепция за решение на демографската рецесия, осенила „ учените”, е за „ създаване на потенциал за пропорционално приемане и консолидиране на емигранти от трети страни, главно от Близкия и Средния Изток и Африка”.

Провижда се приемане, че и консолидиране на тези емигранти, които, както знаем, са основно от Сирия и от африканските страни, имат друго изповедание, други полезности, женят се за 4 дами и т. н. От всички заложени варианти в Стратегията за приемане на имигранти, излиза, че би трябвало да приемем 382 000 души.

– Моля? А пари за издръжката им?
– Годишната прехрана би трябвало да е в размер на 5 500 800 000 лева за 10 години това прави галактическата сума от бюджета 56 милиарда лв..

Това са пари за имигранти.

Тези хора ще съставляват близо 5,5% от намаляващото радикално население на България, което включва най-малко към този момент още към 25-30% български жители (цигани и турци), чийто майчин език не е българският.

Според Стратегията би трябвало да чакаме прекомерно скоро етническите българи да станат малцинство.

– Вие, като специалист по демографията, имате ли концепция какво би трябвало да се направи? Кажете я, може пък някой да желае да Ви чуе?
– Не би трябвало да откриваме топлата вода.

Можем да се поучим от опита, който имат в Русия, Полша и Унгария. Може би би трябвало да има едно Министерство по демографските и етническите проблеми, обединило няколко в този момент съществуващи излишно раздути министерства, организации, комисии, институти и други

Да се усилят приходите.

Да се понижи умопомрачително големия брой на държавни, регионални и общински служители, който е сред 7 и 9 пъти по-голям от стандартите по света.

Да се спре повсеместното крадене, да се осъществят промени в обществената сфера, в образованието, опазването на здравето, спорта, културата и т. н.

Демографският институт към неказионната БАНИ счита, че е нужно създаването на 24 Национални стратегии за справяне с демографската рецесия по образеца на Русия, Унгария и Полша. Това е.

Ако желаят, най-малко да ме чуят. Ако не – следствията от кошмарното понижаване на нацията ни, ще са ужасни.

За госта:
Социалният психолог проф. доктор Петър Иванов е роден и живее в Русе. Той е един от създателите и пръв началник на катедра „ Психология” във ВТУ „ Св. Кирил и Методий” и във Варненския свободен университет. Директор е на Демографския институт към БАНИ, учен. Автор е на доста книги и учебници, научни публикации, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на към 30 национални проучвания и планове.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР