Преди няколко дни стана ясно, че комисията, която работи по

...
Преди няколко дни стана ясно, че комисията, която работи по
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Македонците не познават историческите си извори

Преди няколко дни стана ясно, че комисията, която работи по уточняване на противоречивите исторически въпроси сред Северна Македония и България, още веднъж не реализира единодушие по тематиката за Гоце Делчев .
" Това беше едно от най-драматичните съвещания сред нас. Очаквахме това нещо, тъй като знаем, че Гоце Делчев е една от фигурите, които македонизмът е приел за свое знаме ", показа проф. Кирил Топалов, някогашен дипломат във Ватикана и член на взаимната българо-македонска експертна комисия.
" Когато дискутирахме историята на България и на Северна Македония , изпаднахме в разногласия по отношение на Гоце Делчев. Помолихме сътрудниците да цитират изворите, от които черпят историята си - те не можаха. Оказа се, че македонците не познават историческите си извори ", разяснява още той в изявление за bTV.
Според него Гоце Делчев е българин и датата за честване на паметта му не би трябвало да бъде 7 октомври, както оферират специалистите от Северна Македония.
" В Северна Македония се пробват да наложат, че щом Гоце Делчев е роден в Кукуш той е македонец. Всичко това идва след края на Втората международна война и решенията на Коминтерна, които са диктувани от Сталин. Той не е харесвал България, тъй като редица руски републики са желали да се споделят Българска руска република. Идеята на Сталин е била да изчезнат националните страни и да се сътвори една обща огромна комунистическа страна. Сталин е желал да раздели България на три - Добруджа, Тракия и Македония. Най-голямото изменничество е осъществено от страна на Георги Димитров и Васил Коларов, които поддържат това решение и са съгласни да разделят страната си на три и да изтрият името ѝ. Теорията на македонизма се създава в Сърбия. След Втората международна война всичко българско е премахвано в Македония от сърбите. Хората са пращани в лагери. А тук в България, хората са били бити и карани да се пишат македонци. Георги Димитров е бил подготвен да подари Пиринска Македония на новосформираната страна Македония. Нашата цел е техните историци да кажат истината. Този развой ще е сложен, тъй като след Втората международна война са насложени доста подправени изказвания. Съзнание, изграждано доста десетилетия, не се трансформира за няколко месеца " , изясни проф. Топалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР