Преди няколко дни Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА (SDO)

...
Преди няколко дни Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА (SDO)
Коментари Харесай

Защо Слънцето изглежда така, сякаш в него има дупка

Преди няколко дни Обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА (SDO) се натъква на едно много огромно събитие, което е повода сега Слънцето да наподобява по този начин, като че ли в него има дупка.
 Странната гигантска планета, която може изцяло да промени разбиранията ни за Космоса
Странната гигантска планета, която може изцяло да промени разбиранията ни за Космоса

Всичко се слага под подозрение

Според учените така наречен " коронална дупка " с размерите на 60 като нашата планета, се е " отворила " в повърхността (короната) на Слънцето.

Въпреки името, което носят, короналните дупки в действителност не съставляват тъкмо дупки. Те са по-скоро хладни области, които наподобяват по-тъмни на ултравиолетови и рентгенови изображения. Как обаче се появяват те?

Нашата звезда съставлява великански магнит. Направена е от плазма, или газ, който е толкоз парещ, че разделя атомите на позитивно заредени йони и негативно заредени електрони, които се движат без значение един от различен. Когато тези частици се движат доста бързо, те основават магнитни полета, които се преплитат и се връщат назад към Слънцето.

Короналните дупки обаче в действителност са области, в които магнитните полета не се връщат назад към нашата звезда. Вместо това, магнитното поле изтича от атмосферата ѝ в космоса. Затова и короналните дупки са с по-ниска температура и компактност.

Въпреки че са огромни и основават илюзията, че в Слънцето се е появила същинска дупка, короналните дупки не са мотив за безпокойствие и даже не могат да бъдат видени с просто око.
 Как една чанта стана сателит на Земята
Как една чанта стана сателит на Земята

Една любопитна галактическа история

Според специалистите актуалното събитие е евентуално да докара до геомагнитна стихия, само че нищо по-сериозно от това. Засега те не могат да кажат сигурно какъв брой време ще се задържи короналната дупка, само че позволяват, че може и да е за повече от 27 дни, написа BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР