Преди няколко часа излезе решение на Конституционния съд за това

...
Преди няколко часа излезе решение на Конституционния съд за това
Коментари Харесай

Йорданова: Възможно най-скоро ще предложа освобождаване на Иван Гешев 


Преди няколко часа излезе решение на Конституционния съд за това дали правосъдния министър може да желае предварително освобождение на основния прокурор за тежки систематични нарушавания или за накърняване на престижа на правосъдната власт. Решението на Конституционен съд беше единомислещо и беше предстоящо от наша позиция. Това съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова на брифинг пред медиите.

По думите ѝ става дума на тълкувание на текст от Конституцията, който през годините е бил неоспорим и уточни, че пленумът на Висш съдебен съвет обаче е оспорил това с решението си да не прегледа предлагането ѝ за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев поради накърняване на престижа на правосъдната власт.

"Последиците от това решения са значими. Това е от една от значимите гаранции от капсулиране на правосъдната власт. Правосъдният министър по този начин може да е поръчител, когато има поредност от бездействия. След излизане на решение на Конституционен съд, аз в качеството си в министър на правораздаването ще задвижвам процедурата, въз основа на съответни сигнали, само че освен. Ще стартираме съответните процедури ", уточни тя.

Отново приканиха правосъдния министър в КПКОНПИ по сигнали против Гешев, откакто тя отхвърли

"Очаквам този състав на Висш съдебен съвет да го прегледа всъщност. Дали ще го отхвърли или не, чакам да чуя съответните причини в границите на дебата. Решението на Конституционен съд значи, че Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа проблема всъщност ", съобщи тя.

На въпрос по кое време правосъдното министерство ще задейства процедурата, тя не се ангажира с съответен период, само че уточни, че ще го внесе "възможно най-скоро ".

Гешев е дал пояснения пред прокурор за листата с имена на Кирил Петков

Йорданова разяснява и тематиката за така наречен "златни паспорти ". По думите ѝ, придобиването на поданство против инвестиция във времето не е дал стремежи резултат и тя изрази мнение, че би трябвало да се отстранен. Това е било разисквано и в границите на полемика сред нея и вицепрезидента Илияна Йотова. ДАНС също прави инспекция по капиталовото поданство.

"Война сред правосъдното министерство и прокуратурата е изборно мнение. Съдействаме си в реда на неща. Това, че настояваме избрани нередности да се прегледат всъщност, не значи, че има война. И даде образец, че има няколко работни групи в правосъдното министерство, измежду които има и прокурори ", посочи тя.

"Миналата седмица в Министерство на правосъдието постъпи от КПКОНПИ за даване на заверени копия по отношение на сигнали, постъпили тук за Иван Гешев. Посочено е също, че настояването се прави с оглед пълномощията на КПКОНПИ. Съответно администрацията на министерството окомплектова документите, надлежно ще се направи преценка кои са относимите документи по тематиката, тъй като не всички сигнали са в тези пълномощия. Ние сме в периодите, всичко ще бъде предадено при надлежния ред ", разяснява тя поканата на Антикорупционната комисия правосъдното министерство да показа документи и сигнали против основния прокурор Иван Гешев. darik

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР