Преди началото на отоплителен сезон 2022/2023 г. клиентите трябва да

...
Преди началото на отоплителен сезон 2022/2023 г. клиентите трябва да
Коментари Харесай

Топлофикация Велико Търново: Преди началото на отоплителен сезон 2022/2023 г. клиентите трябва да проверят надеждността на топломерите и водомерите в домовете си

" Преди началото на отоплителен сезон 2022/2023 година клиентите би трябвало да ревизират редовността на самостоятелните разпределители, инсталирани на радиаторите. В случай, че екранът им е загаснал или има някакъв различен механически проблем, би трябвало неотложно да потърсят подпомагане от компанията, която прави дяловото систематизиране " поучава инж. Александър Димитров, изпълнителен шеф на предприятието.

Той подсети, че апартаментните топломери и водомери подлежат на периодическа метрологична инспекция. " Според законово одобрения период в интервал от 5 години е належащо самостоятелните топломери да минават през метрологична инспекция. При самостоятелните водомери срокът е 10 години. ” изясни инж. Димитров.

По думите на изпълнителния шеф на " Топлофикация Велико Търново " периодическата техническа поддръжка е нужна, с цел да се подсигурява коректността на измерените данни. Той съобщи, че с навременно взетите ограничения клиентите могат да бъдат сигурни, че показанията на самостоятелните устройства ще бъдат правилни. Инж. Димитров предизвести, че в случай че средствата за премерване не са минали през законово избрания период за механически надзор, показанията могат да се смятат за невалидни и да се преизчисли потреблението на топлинна сила.

Инж. Александър Димитров съобщи, че поправки по вътрешната отоплителна апаратура се правят преди да бъде пуснато парното. " Лицето, което сте упълномощили за работа с абонатната станция, след осъществен ремонт трябва  да запълва инсталацията. ” добави инж. Димитров.

Директорът на " Топлофикация Велико Търново " уточни, че с цел да се обезпечи надеждна и безвредна работа на системите за топлоснабдяване, е належащо навреме премахване на течове в общите елементи на постройката. " Съветваме при подаден сигнал за проблем било вкъщи и във входа, клиентите да осведомят домоуправителя или лицето, упълномощено за работа в абонатната станция. След това би трябвало да потърсят спешен механик на сдружението " уточни инж. Димитров.

" В случай, че клиентите виждат друго разстройване, поучавам да ревизират дали то е единствено при тях или е и при съседите. Нужно е клиентът още веднъж да подаде сигнал, с цел да се отзеве дежурен екип за инспекция. ” съобщи инж. Димитров.  Обезвъздушаването на инсталацията за отопление се прави от упълномощеното лице за работа с абонатната станция в постройката. Преди запълване на ВОИ е значимо вентилите на радиаторите да бъдат отворени на оптималната степен, с цел да не се постанова в допълнение допълнение и обезвъздушаване на отоплителните тела и на вътрешната отоплителна апаратура след стартиране на отоплението.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Велико Търново " разяснява, че за обезпечаване на надеждно и несъмнено отопление през студените месеци от годината са извършилипрофилактика и годишен планов ремонт. Инж. Александър Димитров изясни, че главният фокус на ремонтните действия през тази година е бил модернизиране на топлопреносната мрежа.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР