Преди минути вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и

...
Преди минути вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и
Коментари Харесай

Кандидатстваме от утре за мярката 60/40, ето кои работодатели могат да подадат документи

 Преди минути вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на труда и обществената политика Деница Сачева показаха Постановлението за погашение на обезщетения на работодатели по схемата 60/40 за опазване на работните места, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

Възможно е мярката да коства на държавата повече от 1,5 милиарда лв. , само че това ще бъде дефинитивно гласувано тази вечер в 18:30 часа.

За помощта от страната могат да аплайват работодателите от следните браншове, които са директно наранени от рецесията и са прекратили активността си:

Сухопътен, пътнически превоз, заведения за хранене и заведения, кино, образуване на конгреси, артистична и креативна активност, частни детски градини, просвета, спортни действия, туристически бранш. Те ще могат да аплайват за държавната помощ цифрово - в бюрата по труда. Решенията ще са подготвени до 7 дни.

Работодателите, които не са прекратили активността си и желаят да аплайват за мярката 60:40 ще би трябвало да потвърдят 20% спад в приходите си през март, по отношение на същия месец през 2019 година. За задачата би трябвало да се предадат набор от финансови документи. Договорите със чиновниците би трябвало да са подписани преди 13 март.

Контролът ще бъде оптимално ефикасен и ще се прави под надзора на Национална агенция за приходите и Националната организация по заетостта. Проверки ще могат да бъдат осъществявани през цялата година. Нарушителите ще бъдат глобени.

60:40 се отнася се за осигурителния приход на служащия.

Има няколко бранша, които са изключени от опция за държавната помощ. Това са Селското, горското и рибно стопанство, финансови и застрахователно действия, държани действия, опазване на здравето, обучение (без частните детски градини) и семейства като работодатели.

Безработните могат да се записват. Самонаетите лица ще могат да аплайват за безлихвен заем до 1500 лв..

Осигуровките се заплащат от работодателя.

Няма да се редуцират държавни служащи. Възможни са частични ограничения за звена, които са с лимитирана функционалност в границите на епидемията. Служителите, които тъкмо в този миг са на първа линия в битката с епидемията ще бъдат подтиквани поради тяхната дейна родя.

Не се разисква смяна на пенсионното законодателство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР