Преди месеци ковид пандемията си отиде, но човечеството още лекува

...
Преди месеци ковид пандемията си отиде, но човечеството още лекува
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Преди месеци ковид си отиде, но човечеството още лекува последиците

Преди месеци коронавирус пандемията си отиде, само че човечеството още лекува последствията от нея. Това съобщи пред Радио Пловдив проф. доктор Тодор Кантарджиев.

Той акцентира, че 6 месеца след преболедуването хората още имат проблеми със здравето.

  " Едно от последните неща, които станаха ясни, е засягане на нервус вагус. Затова имат усложнения в мисленето, по тази причина би трябвало да потърсят консултация с психиатър. Тези, които имат провали по имунната система, би трябвало да вземат доста съществени ограничения за здравето си ", уточни професорът.

Той похвали отчета на епидемиолога проф. Ани Кеворкян от МУ - Пловдив, с разбори и мнения за коронавирус и последствията от него.

" Есента на 2021 година бяхме международен първенец по смъртност, а с публично 43 000 жертви на ковид сме изрично преди всичко. Трябва да се създадат изводите и да се оправят диспропорциите в опазването на здравето ", сподели епидемиологът. 

Проф. Кантарджиев акцентира, че от коронавирус са боледували както здрави хора, по този начин и тези с хронични болести, които се изострят след тежката систематична болест.

Сред проблемите след боледуване той уточни: мозъчна " мъгла ", усилване на хроничната отмалялост, проблеми с нервната система, пазенето на равновесие и съгласуваност. 

Проф. Кантарджиев подсети, че през лятото " атакуват " разнообразни вируси и бактериални инфекции и предложи редица ограничения:

" Мийте си постоянно ръцете, изключително след тоалетна и преди хранене. Да се употребяват кърпички с хлорхексидин, не със алкохол. Храната не би трябвало да стои на топло. Да се мисли за битката с комарите, да се употребяват репеленти ".

ТЕМА преди 13 часа 686 преди 1 ден 915 преди 2 дни 2742
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР