Преди малко повече от седмица акциите на Tesla достигнаха за

...
Преди малко повече от седмица акциите на Tesla достигнаха за
Коментари Харесай

Илон Мъск, Third Row Tesla и защо милиардерът не е искал да е СЕО на Tesla

Преди малко повече от седмица акциите на Tesla доближиха за първи път рекордна обща стойност от 100 милиарда $. Само няколко седмици преди този момент компанията се трансформира и в най-скъпият авто производител в историята на Съединени американски щати, задминавайки GM и Ford.

Пътят дотук бе всичко, само че не и равен за Илон Мъск. През последните години той по всякакъв начин се опитваше да противодейства на недоволните вложители на Tesla и медиите, които разкъсваха всеки негов коментар на части.

Въпреки че към днешна дата Tesla и Мъск наподобяват като едно неделимо цяло, неотдавна милиардерът разкри, че първоначално не е желал да бъде Съд на Европейските общности на компанията.

Това показа самият той по време на присъединяване си в подкаста Third Row Tesla нaскоро.

В диалога Мъск връща лентата до далечната 2003 година, когато таман е бил основал SpaceX и е работел по плана по 80 часа на седмица.

В този интервал милиардерът е имал опцията за първи път да опитва напълно електромобил на име tzero, дело на компанията AC Propulsion.

Това въодушевило Мъск да мисли по какъв начин би могъл да помогне на компанията да изкара tzero на необятния пазар, само че в това време не е желал да застава зад още една компания, тъй като към този момент е бил задоволително ангажиран със SpaceX.

Приятелите му от AC Propulsion го посъветвали да договаря с създателите на преди малко появилия се стартъп Tesla Motors, без да поема отговорността за еднолично ръководство.

Така през 2004 година Мъск взел решението да влага 6.5 милиона $ в Tesla Motors, възползвайки се от парите, извоювани от продажбата на PayPal година по-рано за сума от 1.5 милиарда $.

Съд на Европейските общности става Мартин Еберхард, който към този момент е бил част от борда на компанията, само че няколко години по-късно е сменен от Майкъл Маркс, който също е измежду основателите на Tesla Motors.

Нещата обаче още веднъж не потръгнали и през 2008 година Мъск в последна сметка поел ръководството на компанията, откакто вложил още от личното си положение.

12 години по-късно той има към 20% от акциите на Tesla, а персоналното му положение се прави оценка на съвсем 35 милиарда $ - сума, която наподобява незначителна на фона на цената на акциите му в Tesla. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР