Преди малко повече от година милиони въодушевени млади хора, жени,

...
Преди малко повече от година милиони въодушевени млади хора, жени,
Коментари Харесай

Година по-късно: Поддръжниците на Байдън са завладени от гняв

Преди малко повече от година милиони въодушевени младежи, дами, цветнокожи и самостоятелни гласоподаватели сплотиха сили, с цел да изпратят Джо Байдън в Белия дом. Но след 12 месеца след встъпването му в служба като президент мнозина споделят, че ръководството му е в рецесия.

Водещи гласове от многообразната база от политически последователи на Байдън намерено осъждат бавния прогрес по основни предизборни обещания. Разочарованието беше изключително мощно изразено през предходната седмица, откакто напъните на Байдън за приемане на закон за правата на гласоподавателите на процедура зациклиха, което ускори опасенията в неговата партия, че съществени демократични правила са изложени на риск, и ускори по-широкото чувство, че президентът е неуверен в исторически значим миг.

" Хората се усещат по този начин, като че ли получават по-малко, в сравнение с са се надявали, когато са сложили Байдън на поста. Има доста страсти и нито една от тях не е добра ", сподели Куентин Уатъм-Окама, президент на Младите демократи на Америка. " Не знам дали вярната дума е " завладeни от яд " или " деморализирани ". Потиснати сме. Не виждаме резултати. "

Силата на поддръжката за Байдън ще дефинира дали демократите ще запазят нежно болшинство в Конгреса и след тази година, или ще правят отстъпка законодателната власт на Републиканската партия, значително следена от някогашния президент Доналд Тръмп. Републиканците в няколко щатски законодателни органа към този момент се възползваха от разделянето на демократите във Вашингтон, с цел да одобряват огромни промени в щатските изборни закони, правото на аборт и ограниченията в региона на публичното здраве в сходство с желанията на Тръмп.

Ако Байдън не успее да сплоти партията си и да съживи политическата си коалиция, Републиканската партия на щатско и федерално равнище съвсем несъмнено ще се окуражи още повече, а алената вълна на изборите в няколко щата предходната година може да промени изоснови салдото на силите в цяла Америка на междинните избори през ноември.

Засега съвсем никоя от групите, които поддържаха успеха на Байдън през 2020 година, не е удовлетворена.

Младите хора са разочаровани, че той не е извършил обещанията си за битка с изменението на климата и студентските задължения. Жените са обезпокоени, че проектите му за разширение на отпуска по фамилни аргументи, грижите за децата и всеобщото предучилищно обучение са в застой, до момента в който правото на аборт се нарушава, а учебните заведения се борят да останат отворени. Умерените представители и на двете партии, които в миналото приветстваха центристкия метод на Байдън, се тормозят, че той е отишъл прекомерно надалеч вляво. Цветнокожите гласоподаватели, които са част от политическата база на Байдън, са ядосани, че той не е направил повече за отбрана на изборните им права.

" Мобилизирахме се да изберем президента Байдън, тъй като той ни даде обещания ", съобщи пред Асошиейтед прес Кори Буш, член на Камарата на представителите от демократите, цитирайки обещанието на Байдън да се оправи с полицейското принуждение, задълженията по студентските заеми, климатичните промени и оказването на напън върху гласоподавателите, наред с други въпроси.

" Нуждаем се от действителна смяна - от нея зависи животът ни ", сподели Буш. " И защото към момента не сме видели тези резултати, ние сме разочаровани - разочаровани, че все пак, което направихме, с цел да осигурим на Демократическата партия Белия дом, Сената и Камара на представителите, нашите потребности и нашият живот към момента не се третират като главен приоритет. Това би трябвало да се промени. "

Изправен пред широкоразпространено отчаяние, Белият дом упорства, че Байдън е постигнал забележителен прогрес, изключително като се имат поради събитията, при които е встъпил в служба.

" Президентът Байдън встъпи в служба на фона на големи провокации - пандемия, която се случва един път на потомство, икономическа рецесия и изчерпано федерално държавно управление. Само през първата година той реализира прогрес в осъществяването на обещанията си ", съобщи Седрик Ричмънд, старши консултант на президента. Като образци той уточни повече от 6 милиона нови работни места, 200 милиона имунизирани американци, най-разнообразния кабинет в историята на Съединени американски щати и най-многото федерални съдии, одобрени от президента през първата година от Ричард Никсън насам.

Ричмънд посочи и историческите законодателни достижения, под които Байдън постави подписа си - по-конкретно закона за облекчение на последствията от пандемията на стойност 1,9 трилиона $, по силата на който множеството американци получиха помощи в размер на 1400 $, и последвалия инфраструктурен пакет на стойност 1 трилион $, който ще финансира публично значими планове във всеки щат в страната в продължение на няколко години.

В изявление сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, водещ представител на лявото крило на Демократическата партия, дефинира пакета на Байдън за облекчение на последствията от пандемията като един от най-значимите законодателни актове, одобрявани в миналото в помощ на работещите хора.

" Но би трябвало да се свърши още доста работа ", сподели той.

Подобно на други съдружници на Байдън, Сандърс насочи обвиняванията за несполуките на президента към двама демократи в Сената: Джо Манчин от Западна Вирджиния и Кирстен Синема от Аризона. Те блокират проекта на президента за отбрана на изборните права, като отхвърлят да гласоподават за анулация на обструкциите, възпрепятстващи напредъка в законодателното заседание. Преди това двамата провалиха осъществяването на проекта на Байдън " Да построим още веднъж и по-добре ", който приканва за вложения, надхвърлящи 2 трилиона $, за грижи за децата, заплатен фамилен отпуск, обучение и битка с климатичните промени, наред с други прогресивни цели.

" Беше неточност да се водят подмолни диалози с Манчин и Синема през последните четири или пет месеца ", сподели Сандърс. " Тези диалози не доведоха до нищо. Но това, което направиха, е че деморализираха десетки милиони американци ".

Но обвиняването на сътрудниците демократи няма да способства за възстановяване на политическите позиции на Байдън.

Според изследване на Центъра за проучване на публичните връзки Aсошиейтед прес-НОРК, оповестено предишния месец, рейтингът на президента спада измежду съвсем всички демографски групи, защото пандемията продължава да бушува, инфлацията се повишава, а множеството от предизборните му обещания остават неизпълнени. Поредица от законодателни неуспехи през последните дни може да утежни ситуацията. В четвъртък предходната седмица Върховният съд блокира въведените от Байдън условия за ваксини и проби за огромните предприятия.

Около 7 от 10 чернокожи американци обявиха през декември, че утвърждават Байдън, спрямо почти 9 от 10 през април. Сред латиноамериканците поддръжката е намаляла съвсем на половина до 7 от 10.

Само половината от дамите утвърждават Байдън през предишния месец, спрямо към две трети напролет.

Подобен спад се следи и измежду по-младите гласоподаватели: Около половината от американците на възраст под 45 години утвърждават президента, спрямо към две трети по-рано през годината. Спадът е сходен и измежду хората на възраст над 45 години. А измежду самостоятелните гласоподаватели - група, която уверено поддържа Байдън през 2020 година - единствено 40 на 100 от тези, които не са партийно насочени, утвърждават Байдън през декември, спрямо 63 % през април.

" Байдън ни предава доверието ", споделя Джон Пол Мехия, 19-годишен представител на Движението " Сънрайз ", национална младежка организация, фокусирана върху изменението на климата. " Ако Байдън не употребява времето, което му остава с болшинство на демократите в Конгреса, с цел да се бори със зъби и нокти за обещанията, с които беше определен, той ще остане в историята като един президент, който би могъл да се оправи, и в последна сметка като страхливец, който не се е застъпил за демокрацията и за това планетата да остане обитаема ".

Крисчън Нунес, президентка на Националната организация на дамите, съобщи, че желае да види повече упоритост от страна на Байдън в отбрана на целите на дамите.

" В тези времена се нуждаем от някой, който ще бъде герой ", сподели тя.

Нунес прикани Байдън да работи по-усилено за отбрана на изборните права и достъпа до аборти, които са фрапантно лимитирани в няколко ръководени от републиканците щати. Очакваното през лятото решение на Върховния съд може да отслаби или да заличи историческия казус " Роу против Уейд ", който направи абортите законни.

" В момента се намираме в в действителност тежък миг. Приемат се толкоз доста закони, които в действителност оспорват конституционните права на хората ", сподели Нунес. " Нуждаем се от човек, който да каже, че няма да толерираме това. "

Чарли Сайкс, надъхан против Тръмп републиканец, който поддържа Байдън през 2020 година, съобщи, че президентът също е заплашен да загуби поддръжката на умерените гласоподаватели и в двете партии, в случай че не успее да измести реториката на партията си повече към центъра, когато приказва за публичната сигурност, престъпността и гласуването.

" Той се кандидатира като доста центристки, лявоцентристки претендент, само че мисля, че доста умерени гласоподаватели се усещат малко изоставени и се чудят къде отиде Джо Байдън от 2020 година ", сподели Сайкс.

Тъй като е на поста си единствено от една година, Байдън може да има време да промени нещата преди междинните избори през ноември , изключително откакто Тръмп още веднъж се трансформира в по-видим състезател в националната политика. През последните години нищо не е обединявало демократите повече от самия Тръмп.

Мери Кей Хенри, президент на Международен синдикат на чиновниците в областта на услугите, който е с два милиона члена, съобщи, че нейните членове желаят повече от Вашингтон, само че тази година те с цялостна мощ ще припомнят на гласоподавателите за работата, която Байдън към този момент е приключил, с цел да отговори на опасенията по отношение на пандемията и икономическата сигурност.

" Президентът Байдън не е спънка ", сподели Хенри, акцентирайки " непримиримата секта на републиканците в Сената ", които се сплотиха против пакета на Байдън " Да построим още веднъж и по-добре " и проекта му за отбрана на изборните права. " Ние ще подкрепим този президент ".

Не всички са толкоз склонни да се ангажират с президента демократ.

" Ние би трябвало да забележим Джо Байдън като войник. Аз съм на това мнение ", сподели Уатъм-Окама, президент на Младите демократи на Америка. " Обединителят е подобаващ в избрани моменти. Но ние се нуждаем от някой, който ще се бори за решаването на нашите проблеми, в случай че желаеме да излезем и да се включим в изборите за него през 2022 година ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР